Det är dags att tänka ut vem som har under år 2020 lyft upp sin hemstad och stött åbobornas positivitet under coronaåret. På Årets åbobo kan man rösta tiden mellan 4–22.1 och vinnaren avslöjas i slutet av januari.

Årets åbobo är en person som på bästa sätt gjort Åbo känt på ett positivt vis.

Som kandidater är nio kända åbobor men, som bekant, kan man även rösta på sin egen kandidat. På sin favorit kan man rösta på Turun Sanomat nätsida på adressen https://ts.fi/aanestavuodenturkulainen.

Vinnaren av röstningen och röstetalen avslöjas torsdagen den 28 januari på Åbo stadshus. Vinnaren prisbelönas av Åbo stadsdirektör Minna Arve. Som minne får Årets åbobo en pris gjort av en gammal sten från salutorget i Åbo och ett diplom. Också de på andra och tredje plats belönas med diplom.

Förra året valdes bloggaren Laura Satamo som Årets åbobo 2019.

Röstningen för Årets åbobo ordnas i samarbete emellan Radio Auran Aallot, Turun Sanomat, Yle Turku och Åbo stad. Titeln Årets åbobo delades ut till en ansedd åbobo första gången 1985.

Årets åbobo 2020-kandidater är:

Lauri Tähkä

Österbottniska viddernas främsta eldsjälade åbobos solokarriär har burit honom snart i tio år, och från tiden före den minns Lauri Tähkä som solist för Elonkerjuu-bandet som förenar österbottniskt beat i rockmusiken. Flera gånger belönade sångaren och låtskrivaren minns man även som The Voice of Finland -tävlingens stjärntränare. Lauri Tähkä, som även förut utmärkt sig som en välgörare, komponerade coronavårens uppmuntringslåt Uuden edessä. Avkastningen från låten, vars text är av Timo Kiiskinen, riktades via Röda Korset till att hjälpa dem som lidit av coronavirusepidemin. Ungefär hundra finländska artister gick med i Toivon kärki -gruppen.

Ressu Redford

Ressus karriär i musikvärlden sträcker sig redan till fem årtionden tillbaka och i televisionen blev han ett ansikte för Åbo senast förra hösten. Ressu känd för danspoppens rytm och ljuva ballader överraskade i Vain elämää -serien såväl sina artistkollegor som publiken med sina tolkningar och aforismer. Redan ett år tidigare klarade han sig utmärkt i Tähdet, tähdet -tävlingen. Man kan knappast återkalla 1980-talet utan att gräva fram Bogart Co. med sina häftiga håruppsättningar från historians garderober. Nästa årtionde höll Sound of R.E.L.S. beaten och solokarriären som startade från Kuka on se oikea -reklammelodin resulterade i en ström av hitlåtar. Ressu som har skrivit låtar för flera andra artister minns kanske de där tiderna i sin Corolla som nu gasar iväg på radiokanalerna.

Jutta Peltoniemi

Då coronavirusepidemin strandade även i Åbo kom ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jutta Peltoniemis arbete till åbobornas medvetande. Beslut om karantäner och isolering, spårning av smittkedjorna, bekämpningen av viruset på flygstationen och i hamnen - Peltoniemi har varit ansiktet som berättar om stadens åtgärder för att stävja viruset. Förberedelserna för hotet som coronaviruset medförde började i Åbo för ett år sedan i januari efter första uppgifterna från Kina.

Mikko Pietilä

Coronavirusepidemin har också gjort ledande överläkare Mikko Pietilä en nästan daglig bekant för hela landskapets invånare. Som ordförande för Egentliga Finlands koordinationsgrupp för corona håller han publiken uppdaterad om coronavirussituationen och regionala rekommendationer.  Pietiläs sakliga och lugna framställningssätt har verkat effektivt i att förmedla information om coronaviruset och tydliga råd. Pietilä som utexaminerades som specialistläkare år 1999 och som kardiolog år 2003 fick kompetensen för en docentur år 2015 och doktorerade i medicin år 2002. Han är född på Heideken och har gjort nästan hela sin karriär i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts tjänst.

Mika Vilpo

Mika Vilpo som har gjort mer än 30 år frivilligarbete vid Finska Röda Korset har under det gångna året utnyttjat sina färdigheter både som en förstahjälpexpert och som en   teleingenjör till nytta för alla åbobor. Vilpo har organiserat coronatidens välgörenhetsarbete som FRK:s Åbo avdelning gör i samarbete med Åbo Stad samt skapat nya sätt att rekrytera frivilliga och nå dem som behöver hjälp. Han har varit med i fältarbetet bland annat i att dela ut coronavirusinformation i förorterna, i hamnen och på flygplatsen samt i att skola frivilliga. Vilpo har byggt för Egentliga Finlands kommunernas användning ett elektroniskt upplägg genom vilket frivillig hjälp som behövs under coronatiden fås snabbt och ändamålsenligt på plats. Som ansvarig för FRK:s Åbo avdelningens förstahjälpgruppens verksamhet har han utvecklat evakueringscentralernas effektiva handling med avseende för stora sjöolyckor och eldsvådor.

Marina Björkenheim-Jokinen och Turo Jokinen

Havslandskapen i Åbo fick rikligt med internationell synlighet i och med Netflix-serien Restaurants on the Edge. Runsala Maininki, som är känd som Turun Pursiseuras restaurang, fick till guider tre experter i restaurangbranschen som uppdaterade restaurangens matsedel, framtoning och verksamhet  för nya utmaningar. Restaurangen styrd av Marina Björkenheim-Jokinen och Turo Jokinen verkar vid havet i en byggnad från år 1917 och strävar efter att utvidga sin kundkrets utanför segelföreningen. Runsala Maininki var den enda finska restaurangen i serien.

Benita Heiskanen

Som professor i John Morton-centret vid Åbo universitetet koncentrerar Benita Heiskanen sig i forskning och undervisning med tyngdpunkten i Nord-Amerika. De sista åren har en stor del av hennes forskningsarbete varit att delta i mediadiskussionen angående de Förenta Staterna. Dessutom håller hon publikföreläsningar tillexempel på stadsbiblioteket. Åbo är för Heiskanen ett barndomens och ungdomens hem men hon ser staden också med återflyttarens ögon. Hon beskriver sig själv som en åbobo som uppskattar åstranden, Runsala och dialekten. Efter studierna utomlands och åren i arbetslivet var det en lyckoträff för Heiskanen att få en fast arbetsplats i hemstaden.

Mika Ääritalo

TPS-anfallsspelaren, som gjort en lång karriär på fotbollsfälten, lämnade greenerna i slutet av den förflutna säsongen. Under den nästan tjugo år långa karriären har spelskjortan med få undantag varit svartvit, och så är även Mika Ääritalos hjärta. Alltid då man klär på sig TPS-skjortan, känner man att man spelar också för anhängarna, tackar Ääritalo fansen som stannat vid föreningen både i bättre och värre stunder. Fotboll kan mycket väl höras i mannens liv åven i framtiden på ett sätt eller annat men just nu är det dags att vila lite. Han har ju mer än 300 spel och tiotals mål bakom sig i Tipsligan.

Marko Vainio

Marko Vainio bakom Divet Shown firar sitt 15-årskonstnärsjubileum. Vainio, som började sin karriär på Sverigebåten, betonar att han är en ”en drag queen enligt gamla förbundet”. Imitatören hämtar kända gestalterna på skenen med  gester och karaktär, inte så mycket med att imitera rösten. Divets mäktiga håruppsättning har sista tiderna svängt flitigt även på televisionens sångläktare. Coronaviruset tömde även Marko Vainios, som har gjort ungefär 2 500 shower, liksom andra uppträdarnas, kalender och han utnyttjar den överraskande uppehållet med att utveckla sitt uppträdande. Vainio nämndes nyligen som årets 2020 ensamföretagare i Åbo.

 

Nyckelord: