Resultaten av Slottsuddens internationella idétävling publicerades i slutet av 2020 varefter tio i tävlingen mest framgångsrika arbeten ställdes direkt ut i en pop up -utställning. Nu finns tävlingens tre i spets framlagda i Åbo Vetenskapsparkens besökscenter Joki ända till 29.1.2021. På samma gång kan man bekanta sig med den mera stadigvarande utställningen Turku Futurescapes.

Slottsudden i förändring

En utställning av de segrande arbetena i Slottsuddens internationella idétävling 4.-29.1.2021.
Besöks- och innovationscentret Joki, 2 våningen, Partner Expo
Lemminkäinengatan 12b, Turku

Öppet må-fr 8–16.
Fritt inträde.

www.vierailukeskusjoki.fi

Under de kommande decennierna kommer omgivningen runt Åbo slott och hamnområdet att uppleva stora förändringar. Som bäst utarbetas riktlinjer för hur framtidens Slottsudd kommer att se ut. Tio i Slottsuddens idétävling framgångsrika tävlingsförslag hjälper i planeringen och kommer att utnyttjas i områdets planering.

Slottsuddens internationella idétävling ordnades på våren 2020 i samarbete mellan Åbo stad, Finlands Arkitektförbundet SAFA och Finlands landskapsarkitektförbund MARK. Målet med tävlingen var att hitta en omfattande helhetsidé samt olika utvecklingsalternativ. Till tävlingen lämnades in sammanlagt 127 förslag från Finland och utlandet. Enligt förslagens antal är tävlingen en av Finlands alla tiders mest populära områdesplaneringobjekt.

Förutom med de tre segrande arbeten kan man också bekanta sig med generalplanen för trafik och rörlighet i Åbo hamn, för vilken utarbetandet började på hösten 2019. Utgångspunkten för arbetet har varit en plan för områdets trafikarrangemang och utvecklandet av mobilitetstjänster som tar i beaktande alla trafikformer.

Visionsbild från Slottsuddens segrande tävlingsarbete ”Kolme palaa” Bild: AFTER PARTY i samarbete med Santtu Hyvärinen och Sitowise

Turku Futurescapes presenterar Åbo mera omfattande

Futurescapes-utställningen presenterar bland annat Åboregionens innovationer. Bild: Tara Jaakkola / Rabbit Visuals

Slottsuddens utställning är framlagd i Partner Expo utrymmet för varierande utställningar i andra våningen i besökscentret Joki. Bredvid det finns Åbo stads stadigvarande utställning Turku Futurescapes. Turku Futurescapes presenterar Åbo och des omnejd på engelska framför allt till B2B-gäster, men den är i sin mångfald ett intressant objekt för alla åbobor och Åboresenärer.

Förutom informativa framläggningar och digitalt material finns det i Turku Futurescapes -utställningen bland annat en åskådlig miniatyrmodell av en möjlig framtidens Åbo. Det mest imponerande utbudet i utställningen är Åbo-föreställningen som man upplever med VR-glasögon och där man kan dyka in i de vackraste landskapen i området. Presentationen är planerad av Mika Kurkilahti, fotografen från Åbo som är känd för sina 360-graders bilder.

Välkommen att bekanta dig med utställningen avgiftsfritt varje vardag!

Futurescapes-utställningens 360-bilder upplevs med VR-glasögon. Bild: Tara Jaakkola / Rabbit Visuals