Sångaren och låtskrivaren Ressu Redford har utsetts Årets åbobo. Ressu tog in nästan 20 procent av publikens röster, sammanlagt blev det 2042 röster.

Även i år röstades det flitigt om Årets åbobo, 10 323 röster allt som allt. Kandidaterna var ett antal åbobor meriterade inom vetenskap, konst och frivilligarbete som alla har för sin del gjort Åbo känt på ett positivt sätt under året 2020.  

Segern avgjordes med en klar röstmarginal men tävlingen var extremt jämn mellan de andra topplaceringarna. FRK:s Åbo avdelningens direktör för Förstahjälp- och beredskapsverksamhet Mika Vilpo nådde andraplats i röstningen med 1288 röster och brons fick Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts ledande överläkare Mikko Pietilä med 1212 röster.  

Givandet av glädje, information och hjälp övertygade röstarna 

Coronaåret trädde fram i röstarnas kommentarer. Att stöda åboborna, utdelandet av information, förmedlandet av tröst och glädje samt osjälvisk hjälp steg fram som viktiga skäl för röstandet. 

Valet av Ressu som segrare motiverades med den älskade artistens långa karriär i att ordsätta åbobornas känslor och med glädjen han alstrade även i hårda tider. 

Den genuina åbobon Ressu som redan under fem årtionden verkat med både sin egen musik och andra artisters produktioner kommenterar glatt sin seger. 

- Jag är mycket överraskad på ett positivt sätt! Gänget var så strongt att jag inte trodde att jag skulle mäta mig med dem. Fint att en sådan här bekännelse finns till. Den bygger stadsidentiteten, formar för sin del bilden av Åbo på samma sätt som tillexempel TPS och bröderna Ruohonen.  Det är klart att omröstningen betyder något för åbobor och även för andra. Och förstås för mig själv då Åbo har alltid varit min hemstad.  Ett stort tack till röstarna. Jävla fint, säger han. 

De som röstade på Vilpo motiverade sitt val med hans förtjänstfulla frivilligarbete som skapar nytt och varande för efterföljarna. 

Vilpo själv tycker att resultatet visar respekt för hans frivilligarbete:   

- Otroligt att det kom så många röster. Troligtvis tilltalade frivilligheten röstarna. Fint att det var så olika människor bland kandidaterna. Ett vackert tack till alla som röstade mig!  

Valet av Mikko Pietilä motiverades med hans meriter i arbetet mot pandemin. Hans sakliga och lugna framställningssätt och outtröttliga utdelningen av information om coronaärenden steg fram i motiveringarna hos Pietiläs röstare.  

Även Pietilä kommenterade slutresultatet och sitt röstantal positivt överraskad. - Det här uppmuntrar att fortsätta med samma arbete och ansträngningar för hemstadens väl. 

Segrarna offentliggjordes på Åbo stadshus på torsdagen. Som pris fick Årets åbobo av Åbo stadsdirektör Minna Arve en trofé som är format ur gammal sten från Åbo salutorget samt ett diplom.   

Tävlingen Årets Åbobo startades redan år 1985 av tidningen Turkulainen. Däremellan hade tävlingen ett avbrott på några år. I år har tävlingen ordnats i samarbete av Åbo stad, tidningen Turun Sanomat, Yle Turku samt Radio Auran Aallot. 

Årets Åbobor:

2020 sångare och låtskrivare Ressu Redford
2019 bloggaren Laura Satamo
2018 skådespelaren Miska Kaukonen
2017 ishockeyspelaren Tomi Kallio
2016 välgörenhetshästen Kiss my Turku
2015 fribrottaren Makwan Amirkhani
2014 krögaren och köksmästaren Erik Mansikka
2013 freestyleskidåkaren Pekka Hyysalo
2012 hockeylegenden Juhani Tamminen
2011 rockartisten Michael Monroe
2010 Putous-karaktären Marja Tyrni från Pallivaha
2009 företagaren och tv-personligheten Jethro Rostedt
2008 djurskyddsövervakaren Heidi Leyser
2007 professor Sirkka-Liisa Kivelä
1999 infanterigeneral Adolf Ehrnrooth
1998 djurskyddsövervakaren Anja Eerikäinen
1997 infanterigeneral Adolf Ehrnrooth
1996 Miss Finland Lola Odusoga
1995 ishockeyspelaren Saku Koivu
1994 kommodor Raimo Tiilikainen
1993 radioreportern Antti Korhonen
1992 vd för Masa-Yards Oy Martin Saarikangas
1991 radiopersonligheten Markku Heikkilä
1900 vd för Sydvästra Finlands Cancerförening Kari Ojala
1989 Åbo universitets överträdgårdsmästaren Arno Kasvi
1988 djurskyddsövervakaren Anja Eerikäinen
1987 Åbo handelshögskolas student Petteri Sinervo
1986 djurskyddsövervakaren Anja Eerikäinen
1985 artisten Anneli Saaristo

 

Nyckelord: