Förra veckan bekräftades totalt 122 coronavirussmittor i Åbo (1–7.2.2021). En liten nedgång kan ses i smittalen. Smittorna kan dock lätt öka igen, och därför är det fortfarande ytterst viktigt att följa alla rekommendationer och försiktighetsåtgärder.

Smittfall som härrör sig till unga vuxnas kvällsliv har ökat i Åbo. Det är uppenbart att man tröttnar på coronarestriktionerna och på att följa dem.

- Under de senaste veckorna har vi haft flera situationer där en smittad person har spridit viruset i barer och på privata kvällstillställningar. Det är dessutom bra att komma ihåg att den brittiska virusvarianten har hittats på olika håll i Finland. Därför ska man iaktta speciell försiktighet under fritidsprogram på kvällstid, berättar ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi.

För att smittspårningen ska lyckas är det viktigt att man är uppriktig och berättar om alla kontakter för smittspåraren. Om Coronablinkern signalerar efter ett restaurangbesök bör man genast söka sig till coronatest även om symtomen är ytterst lindriga.

Det är skäl att komma ihåg säkerhetsanvisningarna då man planerar det kommande sportlovet. När man reser ska man undvika ställen där ett stort antal människor rör sig samtidigt som till exempel bufféer och caféer. Det är viktigt att använda handsprit och munskydd inomhus.

- Det lönar sig att fira sportlovet i hemtrakten i litet sällskap. Det finns utmärkta möjligheter till friluftsliv och vintersport i Åbo. Stadens museer går att besöka med förhandsbokning, påminner stadsdirektör Minna Arve.

Utomhusmotion och -idrott är tryggt så länge man kommer ihåg att hålla minst två meters avstånd till andra. Smittrisken gäller oftast umgänget efteråt i caféer och andra inomhuslokaler.

De nya instruktionerna angående träning i grupp för barn som är 12 år och yngre (födda år 2009 eller senare) gäller nu i Åbo. Det är nu tillåtet att träna med kontakt i de motionsformer som präglas av fysisk kontakt. 

Vaccinationerna av personer som hör till riskgrupperna börjar torsdagen den 11 februari i Åbo

Den 5 februari preciserade Institutet för hälsa och välfärd (THL) de medicinska riskgrupperna samt dessas vaccinationsordning i åldersgruppen 18–69 år. Riskgrupperna finns listade på webbsidan www.thl.fi/coronavaccin.

Vaccineringarna av 18–69-åringar som hör till den medicinska riskgruppen 1 börjar i Åbo Mässcentrum torsdagen den 11 februari. E-bokningen som är avsedd för riskgrupperna öppnar onsdagen den 10 februari på webbsidan www.turku.fi/sv/coronavaccinationer.

Cirka 1000 tider går att reservera elektroniskt under veckorna 6 och 7. Det finns fortfarande knappt om vaccin och nya tider öppnas i e-bokningen an efter som mera vaccin levereras till Åbo. Dessutom kan personer som hör till riskgruppen reservera vaccinationstid per telefon till stadens coronarådgivning, tfn 02 266 2714.

- Vi hoppas att så många som möjligt utnyttjar e-bokningen. Coronarådgivningen tar emot alla samtal som gäller coronan, som till exempel frågor angående provtagningen, påminner överskötare Jaana Piispanen.

Flera vaccinationslinjer i Mässcentrum är färdiga för att vaccinera kommuninvånarna. Personal kommer att flyttas från Åbos hälsostationer till Mässcentrums vaccinationscentral. De tillfälliga omflyttningarna kommer att inverka på hälsostationernas icke-brådskande vård, men vaccineringarna är av avgörande betydelse i hanteringen av pandemin och de måste komma igång.

I Åbos hälsostationer fortsätter arbetet med att personligen per telefon kalla 85-plussarna till vaccination. Över 85-åringarna får vaccinet antingen i Mässcentrum eller på hälsostationen. De kan även reservera tid i e-bokningen.

När du kommer till Mässcentrum

I detta skede ges vaccinet endast till personer som hör till den medicinska riskgruppen 1. Förbered dig på att visa på vilken grund du hör till riskgruppen, som till exempel med ditt FPA-kort, ett läkarutlåtande eller en markering i patientdatasystemet.

Du kommer till Mässcentrum (adr. Mässfältsgatan 9) med buss eller med egen bil. För dig som kommer med egen bil finns det gott om avgiftsfria parkeringsplatser. Buss nr 100 trafikerar från Åbo centrum med start fredagen den 12 februari. Den exakta tidtabellen finns på webben i samband med coronainfo.

  • Kom endast om du är helt frisk.
  • Håll avstånd och god handhygien.
  • Använd munskydd både när du kommer till Mässcentrum och under hela tiden du är där.
  • Kom så nära din reserverade tid som möjligt. Du kommer in exakt 15 minuter före din reserverade tid.
  • Ta med ditt FPA-kort.
  • Klä dig i en tröja eller blus som är lätt att ta av.
  • Förbered dig på att vänta på vaccinationsplatsen cirka 15 minuter efter att du har fått vaccinet.

Vaccineringarna av personer som hör till medicinsk riskgrupp 2 börjar i mars – ha tålamod och vänta på din tur

Vaccinationerna av personer som hör till den medicinska riskgruppen 2 inleds sannolikt i mars i Åbo. Alla som vill kommer att få vaccinet, men först i prioriteringsordningen är äldre samt personer som hör till riskgrupperna.

På stadens webbplats kan du kan följa med hur vaccinationerna framskrider i Åbo. Information om nya vaccinationstider ges på stadens webbplats samt i tidningsannonser.

Personer med hörselskada och döva kan reservera tid till coronavaccination antingen via e-bokningen eller hälsostationernas sms-tjänst. Kontaktuppgifter finns på webbsidan www.turku.fi/sv/halsostationerna.

Bekräftade smittor i stadens verksamheter

Skolor: Cygnaeus skola, S:t Olofsskolan, Hepokullan koulu, Jäkärlän koulu, Puolalan koulu, Pääskyvuoren koulu, Varissuon koulu

Daghem: Lausteen päiväkoti, Pilke Auringonnousu 

Nyckelord: