Vinterlovet kallar till rörelse och verksamhet på olika ställen i Åbo. På programmet finns både rymdäventyr, kultur, hantverk och friluftsliv för alla åldrar. Delta i programmen endast om du är helt frisk. Kom ihåg munskyddsrekommendationerna och att hålla avstånd, och var noggrann med hand- och hosthygienen.

Fira sportlov i ett litet sällskap. Det är viktigt att använda handsprit och munskydd inomhus. Utomhusmotion och friluftsliv är tryggt så länge du kommer ihåg att hålla minst två meters avstånd till andra. Du hittar mera information om försiktighetsåtgärderna på arrangörernas och stadens webbsidor samt på plats.

Vimmas vinterlovsprogram tis–tors 23–25.2 kl. 12–16 

De ungas konst- och aktivitetshus Vimma, Auragatan 16, avgiftsfritt program för 9–18-åringar.

I måleri- och teckningsverkstaden gör vi avspända självporträtt och figurer. I inredningsverkstaden skapar vi små glasmålningar, som ska bli en takkrona för Vimmas nedre aula. I fotostudion kan du föreviga dig i ett vinterlandskap. I spelhålan finns Turku Game Academys dator- och konsolspel. Den som vet mest i Kahoot!-frågesporten får pris. Begränsat deltagarantal och förhandsanmälan till verksamheten. Handledning på finska. Vi rekommenderar munskydd för alla som är 10 år eller äldre. 

 

Turku Rock Academys streamsändningar fortsätter till slutet av mars. Vinterlovets livestream är på torsdag 25 februari kl. 18. Sändningen kan ses på Turku Rock Academys YouTube.

Ungdomslokalerna och Turku Game Academy

Ungdomslokalerna runt om i Åbo bjuder på trevlig verksamhet under vinterlovet. Öppettiderna och detaljerat program finns på sidan turku.fi/nuoret och ungdomslokalernas sociala medier. Handledning på finska.

Veckans tema i Syvälahtis ungdomslokal är miljö. Under veckans lopp blir miljöorganisationernas verksamhet bekant, vi ser på videon med miljötema och gör en oljeutsläppsövning. Dessutom diskuterar vi återvinning och planterar växter i självgjorda planteringslådor. (På finska.)

Ypsilons ungdomslokal bjuder bland annat på filmdag, dansspel, hantverk och annat pyssel. Ungdomslokalerna i Patis och Runosbacken har spel, inne- och utemotion samt pyssel på programmet. (På finska.)

TGA ordnar LAN-vinterlovsparty på distans i Discord fre 26 februari kl. 17–00. Det utlovas turneringar i olika spel och chill virtuellt LAN-party. Verksamheten är avsedd för unga över 13 år. 

TGA:s spellokal Nexus i Aunela håller stängt över vinterlovet.

Fira vinterlov i museerna

I museerna iakttar vi stadsnaturen, leker och rör på oss utomhus. Med förhandsbokning kan du dessutom besöka museernas utställningar och gå på en guidad rundvandring.

Apoteksmuseet och gården Qwensel

 • Museet är öppet tis–sön kl. 10–18 
 • Guidning på svenska lör 27.2 kl. 13 
 • Guidning på finska lör 20.2 och sön 21.2 kl. 14 samt tis–sön 23–28.2 kl. 14 

Obs! Du behöver förhandsboka ditt besök i museet. Läs mera och boka tid på webbsidan turku.fi/museibesok

Café Qwensel har öppet tis–sön kl. 10–18.

Biologiska museet

 • Museet är öppet tis–sön kl. 9–17 
 • Kom och iaktta vinternaturen i staden! 
  • 24–26.2 ons–fre kl. 10–15 Gör våra roliga utomhusuppgifter på museets gård. Vilka fåglar känner du igen? Hur ser snön ut på nära håll? Hur låter vintern? 
  • 23.2–7.3 tis–sön kl. 9–17 Gör vår utomhusvinterbingo. Samla på naturobservationer i Idrottsparken och ropa BINGO!

Obs! Du behöver förhandsboka ditt besök i museet. Läs mera och boka tid på webbsidan turku.fi/museibesok

Kurala Bybacke

 • Friluftsliv i friskt vinterväder!
 • Mån–sön 22–28.2 Gör våra motionsuppgifter med äventyrstema. Lär känna vårt solsystem på Bybackens gårdsplaner. 
 • Barnens övningsspår för skidåkning på egen hand. Ta med egna skidor och egen pulka!

Café Omena ja Kaneli är öppet 24–25.2 kl. 11–16.

Åbo slott

 • Museet är öppet tis–sön kl. 10–18
 • Guidade rundvandringar tis–sön 23–28.2, Riddarvandringar kl. 10 och 14 samt rundvandringar i det medeltida slottet kl. 12 och 16.

Obs! Du behöver förhandsboka ditt besök och guidning i museet. Läs mera och boka tid på webbsidan turku.fi/museibesok.

Café-restaurang Hertig Johans källare är öppen mån kl. 11–15 och tis–sön kl. 11–17.

Äntligen ett riktigt sportlov

På sportlovet går det skida, skrinna, åka pulka och skida slalom i Åbo. För barn ordnas skidskolor i Impivaara och skridskoskolor på Barkplan.

Hela familjen kan hyra skidor i Impivaaras skiduthyrning (Eskos gata 1). Under sportlovet är uthyrningen öppen varje dag kl. 11–19. Med hyrskidor kan du skida i Impivaaras spår. Med egna skidor går det att skida i spåren längs Åbos motionsbanor, som i år uppgår till sammanlagt 50 kilometer. Dessutom finns flera skidspår i stadens parker.

Skridskor kan hyras både vid Kuppismasken (Tahkogränden 5) och vid Barkplan (Tureborgsgatan 2) under uthyrningens öppettider. Alla naturisplaner är öppna med väderförbehåll.

Pulkabackar finns runt om i Åbo och Hirvensalos skidcenter har öppet till slalomåkarnas glädje.

 

Huvudbibliotekets barnavdelning Saga har rymden som tema

Vågar du stiga ombord på ett rymdskepp på väg mot fjärran stjärnor? Huvudbibliotekets barnavdelning Saga har rymden som tema under vinterlovet. Vi ger boktips i Sagas sociala medier och vår Instagram Live den 22.2 kl. 15–16 har rymdtema. Ur Sagas bokvagn i huvudbiblioteket får du ta hem ett pysselpapper om rymden.

Vinterkul i knutarna

  Turbos och Ackus sportlovsäventyr i Åbo 
  Turbo och Acku har sportlov och är nyfikna på Åbo. De hittar mycket roligt i området kring Domkyrkan och Biskopsgatan. Kom med!  
   
  Rutten och berättelsen startar vid Domkyrkan. På vägen kan du leta efter Turbo och Acku som kanske gömmer sig i en del punkter i kartan! Punkterna bjuder också på en miniutställning och andra spännande uppgifter att ta del av. Kom ihåg att granska fönstren och omgivningar.  Följ med berättelsen, titta i kartan och använd fantasin så hittar du fram! Turbo och Acku välkomnar dig med på denna lilla men fartfyllda resa! 
   
  Fritidssektorn ordnar en rutt med inslag av kultur och motion. Rutten är riktad till barn och barnfamiljer under sportlovet måndag 22.2. kl. 10 fram till söndag 28.2.2 kväll. På grund av coronaläget ska rutten följas självständigt under egen tid.

  Kartan och berättelsen hittas på nätet, adress: turku.fi/sv/semesterskoj  

  Vid behov kan pappersversion hämtas i Luckan Åbo, Auragatan 1 H (ingång på innergården), öppettider: måndag och tisdag kl. 12–17, onsdag kl. 12–19, torsdag och fredag kl. 12–16.
   
  Rutten ordnas av Åbo stads fritidssektor. Turbo och Acku är tillverkade av ungdomar i Nuorten työpaja Fendari. Med i svängarna också Stiftelsen för Åbo Akademi: Sibeliusmuseum, museet Ett Hem, Luckan Åbo samt Folkhälsan i Åbo. 
   
  Fint, om ni hittar Turbo och Acku på rutten! Ta dock inte med dem, utan lämna dem kvar så att följande också har möjlighet att hitta dem! Tack! Ha det superskoj! 
   
  Mer info om Turbo och Acku: kulturkoordinator minna.hemgard@turku.fi eller motionsansvarig lilja.ohman@turku.fi.

  Åk på rymdresa!
  Starta din rymdraket och åk på ett hisnande planetäventyr. Visste du att Neptunus är blå och Saturnus har ringar? Har du alltid velat veta mera om rymdens under? Under rymdresans gång får du göra uppgifter om rymden och bli bekant med planeterna i vårt solsystem. Kom med på äventyr!

  Under vinterlovet ordnar vi en avgiftsfri orienteringsbana om rymden för barn och barnfamiljer i åtta områden i Åbo. Banan kan ni göra på egen hand från måndag eftermiddag till och med fredag (22–26.2) med hjälp av ett roligt uppgiftshäfte (på finska), som du får på punkterna nedan. Du kan också skriva ut häftet på adressen turku.fi/kivaloma (på finska).

  • Ilpois: Ilpoisten bibliotek, Laukkällsgatan 13, öppet mån–tis kl. 13–19 och ons–fre kl. 10–16
  • Jäkärlä: Maarian Kylätalo, Arkeologgatan 4 (i samma byggnad som S:t Marie ungdomslokal), öppet mån–tis kl. 9.30–14 och ons–fre kl. 10–15
  • Kurala: Kuralan Bybacke, Jahnvägen 45. Uppgiftshäftet hittar du i postlådan vid infot framför Försöksverkstaden.
  • Laustis: Lausteen Lähiötupa, Skrivarplan 3, i Skrivarplanens hörn, öppet mån–fre kl. 9–17
  • Slottsparken: Du kan hämta uppgiftshäftet i Hertig Johans källare (ingång från förborgens gård) Slottsgatan 80
  • Pansio: Pansio bibliotek, Pernovägen 29, öppet mån–tis kl. 13–19 och ons–fre kl. 10–16
  • Runosbacken: Runosbackens bibliotek, Piparestigen 13, öppet mån kl. 12–19, tis–ons kl. 10–19 och tors–fre kl. 10–16
  • Kråkkärret: Kråkkärrets bibliotek, Nisse Kavos gata 3, öppet mån–tors kl. 10–19 och fre kl. 10–16 

  Åbo filharmoniska orkester ljuder också över webben

  I filharmonikernas webbkonsertarkiv hittar du alla kommande och tidigare sändningar. Under våren utlovas mångsidiga helheter och solister med olika instrument. 

   

  Vi förbehåller rätten till ändringar.

  Nyckelord: