På Fjärde linjen ligger en rad gamla trähus. Där finns den engelskspråkiga lekskolan Wendy House i det före detta järnvägskontoret från 1920-talet. Jonathan Cowle har arbetat som lekskolelärare sedan året 1996. 

Då lekskolan flyttade till de nuvarande lokalerna år 2011 var Cowle en smula fundersam över flytten till hamnen. Den hemtrevliga omgivningen har dock visat sig vara perfekt. När lekskolan öppnar sina dörrar på morgonen har de stora färjorna redan avgått. Lekskolan stänger på kvällen före fartygen ankommer till hamnen. Man kommer lätt till stadskärnan och området i sig själv är stimulerande för barnen. Museerna, åstranden med sina båtar och Slottsparken är en del av lekskolebarnens lärmiljö. 

 

Wendy House vardag kretsar runt brittiska traditioner och festseder. Till exempel påskens jakt på chokladägg är en ivrigt emotsedd dag. Eftersom Wendy House har en ganska liten egen gårdsplan brukar lekskolelärarna hjälpa påskharen med att gömma chokladäggen i Slottsparken. Årets 2018 jakt efter påskäggen var oförglömlig. 

Före påskäggsjakten gick jag för att gömma alla äggen på ett visst område i Slottsparken. Ekorrarna kom ner ur träden och stal äggen. Det var makalöst, de stal av äggen och förde dem upp i träden och de var så fräcka och djärva. De var alldeles att ”jo, vi har era ägg” och barnen var alldeles att ”jodå, de har våra påskägg”. Men som tur var hade vi några överloppsägg så alla fick något. Vi beslöt att i fortsättningen sätta påskäggen i små askar.

  • Foto: Ville Mäkilä, Åbo museicentral

Fjärde linjen 3 

Vy från hamnen mot Åbo slott. Bakom byggnaden med mansardtak skymtar man Fjärde linjen 3, som numera fungerar som Wendy House lekskola. Foto: Yrjö Paldan 1939–1940. Åbo museicentralens samlingar.
  • Byggnaden som representerar 1920-tals klassicism är planerad av K.A. Lassenius från Åbo hamnbyggnadskontor. 
  • Byggnaden blev färdig 1923–24 och den ligger på mark som skapats i samband med muddring av hamnen på 1860-talet.
  • Huset planerades ursprungligen som järnvägskontor, och byggdes på 1980-talet om för en reklambyrå. 
  • Under de senaste tio åren har lekskolan Wendy House fungerat här. 
Stadsdel/Område: