Nu är det dags att titta i garngömman eller göra en garnbeställning och plocka fram stickorna!

Mönster

Förr hörde olika slag av handarbete till vardagen. Man behövde kunnighet på många områden. Handarbetet var dock belönande – vävda och broderade gjorde hemmet vackert och trivsamt, virkade och stickade plagg var varma och sköna för bäraren.

Ofta var handarbete dock en liten avkopplande och lugn stund vid sidan av vardagsarbetet som också gav både glädje och nytta.

Stickning verkar positivt för hälsa och välbefinnande på många sätt: bra för hjärnan, minnet och motorik, förbättrar inlärning, koncentration och koordination, lindrar stress, ökar kreativiteten och hjälper motsömnbesvär.

Det vill säga! Nu är det dags att titta i garngömman eller göra en garnbeställning och plocka fram stickorna! Här mönster på sockor och fingervantar stickade på två stickor från Stickat-tidningarna 1957 och 1959. Och förstås kan du börja med en pannlapp eller en halsduk! Eller en islandströja, mycket populär på 1950-talet!

Lite fakta om sticktekniken!

Man känner till stickat redan från Egypten (600–800-talet). under medeltiden utbredde sig sticktekniken till Europa. Till att börja med var det ett arbete för män. Till Egentliga Finland kom sticktekniken via Nådendals birgittinerkloster. där man stickade strumpor redan på 1500-talet. Nunnorna lärde också områdets befolkning att sticka. PÅ 1600–1700-talet blev sticktekniken allmännare också bland kvinnor. Skrå för strump- och tröjstickning bildades i området. Att sticka blev populärt – den lätt åtkomliga ullen gav tillsammans med sticktekniken är en utmärkt kombination i nordiska klimatförhållanden.