Fritidssektorn bjuder på mångsidiga aktiviteter under påskhelgen. Hemma på soffan kan man följa med såväl ÅFO:s och Mittbiblioteks som Barnkulturcentrums Äventyrsparkens webbsändningar. Utomhus kan man se en utställning, som visas i nyhetstorgets fönster i huvudbiblioteket, eller vandra en äventyrsstig för hela familjen.

Kom i påskstämning på ÅFO:s webbkonsert

Som stjärnor under Åbo filharmoniska orkesters konsert på långfredagen skiner Pia Komsi och mezzosopranen Essi Luttinen. Orkestern leds av kapellmästare Juha Kangas. Som konsertens huvudstycke hörs Giovanni Battista Pergolesis Stabat Mater, som är ett av stilla veckans mest omtyckta och oftast framförda verk. Kvällen börjar med Pēteris Vasks Musica Dolorosa för stråkorkester, som är tillägnad minnet av kompositörens syster. Konserten sänds live fredagen den 2 april kl. 18. Ingen publik tillåts i salen, men konserten kan följas avgiftsfritt på webben.

Biblioteket firar påsk på distans och utomhus

Mittbibliotek firar en virtuell och musikfylld påsk onsdagen den 31 mars kl. 13.30. Delta i påsksändningen genom att klicka på den röda videolänken på sidan omakirjasto.fi. Det åboländska kultursamarbetet Vårkultur visat en utställning med temat Hållbart hantverk i nyhetstorgets fönster i huvudbiblioteket.

Turbos och Ackus vårpromenad

Under påsken kan barn och barnfamiljer åter bekanta sig med Åbo tillsammans med Turbo och Acku. Temat för äventyret är våren, kom med! Berättelsen och kartan samt mer information finns på turku.fi/sv/semesterskoj.

Häxan Seitikki är härligt läskig!

Häxan Seitikki vloggar – En förskräckligt läcker påskmiddag

Häxan Seitikki välkomnar alla som tittar på vloggen till sitt hem. Häxan ska få en viktig gäst och häxan och råttan lagar en middag som kittlar smaklökarna. Tittarna får följa med tillagningen av den äckligt läckra påskmiddagen. Allt går emellertid inte enligt planerna!

Påskvideon är tillgänglig 2–16 april. Barnkulturcentrum Äventyrsparkens Youtube-kanal.

Ungdomslokaler har öppen verksamhet med påsktema

Vissa av ungdomslokalerna är öppna för unga i åldern 9–18 år i enlighet med coronabegränsningarna. Vecka 13 finns det öppen verksamhet med påsktema. Dessutom erbjuds en ny elektronisk tjänst, där unga får träffa en ungdomsarbetare på nätet. Mera information om verksamheten och öppettider hittar du på ungdomslokalernas egna Instagram-konton.

Kom till museet på påsken!

Apoteksmuseet och gården Qwensel, Biologiska museet, Åbo slott samt WAM är öppna för begränsat besökarantal. Högst 10 besökare kan vistas samtidigt i museerna, och besökstiden ska bokas i förväg. Under påsken är museerna stängda på långfredagen den 2 april samt annandagpåsk den 5 april. Boka ditt museibesök på adressen turku.fi/museibesok.

Motion för hela familjen

Videoserien Harrastemix bjuder på trevlig motion för högstadieelever och hela familjen. Med hjälp av videorna kan man prova på frisbeegolf, street workout och dans. Harrastemix-videorna är en del av Åbos fritidsaktiviteters projekt Finlandsmodellen vars syfte är att möjliggöra en angenäm hobby i samband med skoldagen för alla barn. Videorna är producerade av Åbo stads fritidssektor.