Färga med äggkokare, fingermåla eller färga i traditionellt färgbad äggen för påskbordet eller som urblåsta att pynta med. Vackra, personliga och giftfria!

En liten kuriositet

Vi tänker oss ofta att eldrivna köksredskap är en rätt ny företeelse. Men redan i början av 1900-talet kom man på tanken att elektrifiera köksutrustning. I den finska tidningen Kotiliesi, årgång 1937 finns en artikel om köksuppfinningar – bland dem en äggkokare för två ägg!

 

Skojiga att göra – en spännande upptäcktsresa på temat färg hemma i köket! Och färgämnet hittar du i frys, kylskåp och skafferi! Aningen stökigt, men kul.

Förberedelser

  • Tvätta äggen/de urblåsta skalen och putsa dem ytterligare med ättika. Låt torka.
  • För ytterligare mönster: klipp till lökskalen till mönster, reservera med tejp eller garn, måla med vaxkrita innan färgningen.

Fint mönstrade med äggkokare

  • Röd eller gul lök, rödkål
  • Lägg lökskal eller rödkålsblad eller -strimlor runt äggen. Koka äggen som vanligt. Använd gummiband, tejp eller nylonstrumpa om du vill att omslaget skall sluta tätt.
  • Äggen du färgat med rödkål får gärna ”dra” en stund för att få starkare färg.

Fingermålade ägg

 

  • Blåbär, svarta vinbär, hallon, gurkmeja, rödbetsspad.
  • Koncentrerad färg: krossa 1-2 msk blåbär, vinbär, hallon. Häll i en skvätt ättika, ev. lite salt.
  • Rödbeta eller endast skalen kan kokas med kort lag – bara lite vatten, lite ättika.
  • Gurkmejan fungerar någorlunda om man häller på kokande vatten. Målar du lager på lager får du starkare färg.

Basrecept för färgbad

  • Koka upp ca 3-5 dl vatten och rejält med hackad färgvara, tillsätt lite ättika, vinäger (eller bikarbonat, ändrar ph-värdet). Låt svalna.
  • Lägg ner kokta kalla ägg i färglagen låt stå allt från en timme till över natten i kylskåp. Ju längre tid färgbadet får verka desto djupare färg.
  • Det är knepigt att färga urblåsta ägg med den här metoden emedan de flyter och du bör täppa till hålen och vända dem i färglagen.
  • Testa spenat, olika kryddor, kaffe, te…