Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelade den 7 april att användningen av AstraZenecas covid-19-vaccin fortsätter tillsvidare i Finland för personer som är 65 år eller äldre, då det i denna åldersgrupp inte har observerats blodpropp. Den 14 april föreslog Institutet för hälsa och välfärd att personer under 65 år, som ska få andra dosen inom under de närmaste veckorna, kan ges ett annat preparat (Comirnaty eller Moderna). (Updaterad 16.4.2021)

Som en försiktighetsåtgärd ges för tillfället inte AstraZenecas vaccin åt personer som fyllt 65 år och tidigare har haft 

  • sinustrombos, eller 

  • heparininducerad trombocytopeni (HIT). 

Tidigare fall av hjärninfarkt, hjärnblödning eller subaraknoidalblödning utgör inte hinder för att ta vaccinet. Heller inte tidigare fall av lungemboli eller djup ventrombos till exempel i benet är ett hinder för att få AstraZenecas vaccin. 

Åbo följer noga med THL:s riktlinjer om användningen av AstraZenecas vaccin och följer de nationella anvisningarna angående coronavaccinationerna.  

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utredde under denna vecka sambandet mellan extremt sällsynta, allvarliga blodproppar och AstraZenecas Vaxzevria-vaccin. Efter att ha tagit dela av EMAs utredning och trombosernas frekvens gör THL en uppskattning av användningen av vaccinet. 

Fortsättningen av vaccinserien för under 65-åringar är under utredning

Nationella riktlinjer har ännu inte givits angående andra vaccindosen för dig som är under 65 år, hör till en riskgrupp och har fått första dosen med AstraZenecas vaccin. Den 14 april föreslog Institutet för hälsa och välfärd att personer under 65 år, som ska få andra dosen inom under de närmaste veckorna, kan ges ett annat preparat (Comirnaty eller Moderna). 

Personer som är 65 år eller äldre får boosterdosen med samma vaccin som gavs den första gången.