Utställningen väcker till liv den gamla tanken om fåfängan och flyktigheten i allt vackert och överflödigt och leder den genom historien till nutiden, rörande nära den moderna människan.

Visning på svenska

  • sön 24.4 kl. 16

Vanitas 23.4.2021–14.8.2022

Utställningen är Åbo museicentralens samlingsutställning och den visar rikligt med föremål och konstverk ur museets fantastiska samlingar och skatter ur arkivet. I utställningen får man se fantastiska och ödesdigra svartvita studiofotografier, uppleva guldspeglarnas gnista och glimmer och beundra fantastiska dräkter från olika tidevarv.

Utställningen målar upp en mycket human bild av den fåfänga, lyxälskande och överflödstörstande mänskliga naturen samt av en stor livshunger och dödsskräck. Vi glorifierar och strävar efter ungdom, skönhet och allt luxuöst – samtidigt är vi rädda för att bli äldre, rädda för döden och för att förlora allt värdsligt. Vi är konfliktfyllda: å ena sidan ser vi i spegeln med beundran för oss själva och våra prestationer, men på samma gång är vi rasande i kritiken av vår fåfänga natur. Berörande dikter, skrivna enkom för denna utställning av poeterna Juhani Brander, Susinukke Kosola, Hanna Storm, Sinikka Svärd och Jouni Teittinen, ger en introduktion till utställningens tema.

Ordet vanitas är latin och betyder fåfänga. Vanitas är i konsthistorien ett redan under renässansen känt bildtema som nådde sin kulmen på 1600-talet. I konsten påminner Vanitas oss om människans dödlighet, livets korthet och den världsliga rikedomens flyktighet och alltings fåfänga. I målningar som representerar bildtemat Vanitas ser man många slags symbolik. Överflödande arrangemang med tulpaner som redan sett sin bästa blomning torkar bort, den bortkastade tiden rinner med timglasets sand och såpbubblorna påminner oss om flyktigheten i allt medan dödskallen påminner oss om dödens oundviklighet.

Utställningen Vanitas lockar oss att se oss i spegeln åter en gång.

Vanitas

Utställningsbroschyr (pdf)

 

Nyckelord: