Ett nära samarbete mellan Åbo stad, Forum Marinum och ett nätverk av maritima aktörer skapar ett ännu större upplevelsebaserat maritimt centrum, där sjöfart och en fantastisk skärgård kommer inom räckhåll.

Närheten till havet är en av Åbos främsta attraktioner och det bör stärkas. Förnyelsen av Det maritima centret är en omfattande helhet som erbjuder intressanta nya tjänster för både Åbobor och turister. Centret främjar samarbete mellan olika maritima aktörer samt stödjer områdets livs- och konkurrenskraft.

– Det maritima centret är en funktionell helhet för den havsnära omgivningen, för upplevelser och tjänster invid Åhamnen. Det maritima centret kommer att utvecklas utgående från partnerskap. Som några exempel kan nämnas maritima evenemang och mötesmiljöer och samarbete inom skärgårdsturism. Centret utgör också en knutpunkt för skärgårdstrafiken, säger Antti Kirkkola, kontaktchef vid Åbo stad.

Det maritima centrets verksamhet har under våren 2020 utformats tillsammans med partner och intressenter. Som ett resultat av det gemensamma utvecklingsarbetet utkom Det maritima centrets handbok, som har använts som grund för utveckling av de nya tjänsterna. Förnyelsen ligger i startgroparna och utvecklingsarbetet kommer att utvidgas under de kommande åren.

Ett av Det maritima centrets första initiativ är 40 000+, en upplevelsebaserad och interaktiv utställning som öppnar den 28 maj i Forum Marinum. Utställningen och Det maritima centrets handbok har utarbetats som en del av projektet Archipelago Access med finansiering av EU-programmet Interreg Central Baltic.

– Utställningen 40 000+ som blir en permanent del av Forum Marinum presenterar skärgården på ett mångsidigt sätt. Vi vill öka intresset för Åbo och skärgården och uppmuntra till en ansvarsfull turism, berättar projektchef Ira Lahovuo om utställningens bakgrundsidé.

Det händer mycket i området runt Forum Marinum under sommaren 2021. Regionens turistorganisationer och Åbo universitets Brahea-center har inrättat ett aktivt Sommartorg framför Forum Marinum. Torget erbjuder olika slags aktiviteter och idéer i samband med skärgårdsturismen.

– I tio veckors tid kan besökare i alla åldrar både se och uppleva spännande saker i Åhamnen. Varje vecka har vi någonting nytt att erbjuda, säger Satu Hirvenoja, försäljnings- och marknadschef vid Visit Turku, som har sammanställt Sommartorgets program.

Lokala producenters läckra matsouvenirer finns dessutom till salu på Sommartorget.

- På marknaden får man både smaka på och köpa bland annat maskrosmarmelad, sotbröd och rabarbersylt, tipsar Mervi Louhivaara från Brahea Centret vid Åbo universitet.

Programmet Havets konst förenar tjänster inom konst och kultur till en del av Det maritima centret. Immateriella souvenirer som ”En havsnära viloplats” och ”En dans med Havet” gör det möjligt att uppleva en stark närvaro av skärgården och havet genom konsten.

– En souvenir kan vara en immateriell upplevelse istället för ett föremål, säger Sanna Meska, verksamhetsledare för det Regionala danscentret i Västra Finland.

Du kan bekanta dig med Det maritima centrets nya tjänster på ett coronasäkert sätt. Antalet besökare till utställningen är begränsat och ett förhandsbokningssystem finns att tillgå. På Sommartorget följs myndigheternas rekommendationer om säkerhetsavstånd och munskydd.

En mer detaljerad information om sommarens evenemang samlas på Forum Marinums webbplats forum-marinum.fi