Denna sommar övervakas Åbos livligaste badstränder i Ispois, Ekvalla och på Saaro udde av strandvakter.

Läs mera:

•    Ge feedback

• Idrottstjänsterna ansvarar för badstränderna i Ekvalla, Ispois, Brinkhall och S:t Marie.
• Servicecentralen för turism Visit Turku ansvarar för badstranden på Saaro udde.
• Miljöhälsa ansvarar för frågor som gäller vattenkvaliteten.

Användarnas ansvar betonas fortfarande


På stränderna strävar man efter att stävja eventuella coronasmittfall på många olika sätt. I Ekvalla och i Ispois samt på Saro udde arbetar två strandvakter per skift så att övervakningen och den förebyggande verksamheten kan hållas på en tillräcklig nivå. WC-utrymmena städas flera gånger under öppettiderna (avtorkning av ytor och desinficering), och bajamajorna har fasta handspritsautomater.

De allmänna badstränderna är jämförbara med friluftsleder som är öppna för alla. På badstränderna rekommenderas att man följer myndigheternas anvisningar om hygien och säkerhet, och alla smittförebyggande råd bör tas i beaktande. Mera information om eventuella kommande begränsningar eller förändringar ges vid behov.

– Ifjol var strändernas användare ansvarsfulla och man tog avstånden i beaktande. Vi hoppas att samma goda sätt fortsätter även denna sommar. Coronaråden finns tydligt framsatta, och instruktioner ges över högtalarna med jämna mellanrum. Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf FSL:s anvisningar bör följas och samtidigt sköter man om både den egna och andras trygghet på stränderna, påminner idrottsanläggningsmästare Timo Koljonen.
 

Badstrandsetikett (suh.fi, på finska):

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Undvik stränderna när det blir trångt.
  • Njut av badlivet med dina närmaste, men håll avstånd till andra både på stranden och i vattnet.
  • Även på stränderna ska du snyta dig och hosta i en näsduk. Kom ihåg god handhygien på toaletterna, utemotionsplatserna och barnens lekplatser.
  • Håll omgivningen ren och prydlig. Kasta soporna i sopkärlen eller ta med dem och källsortera dem hemma.
  • Läs informationen på anslagstavlorna och följ strändernas anvisningar. Strandvakten hjälper till och ger råd om det behövs.
  • Simma tryggt! Håll barnen nära så att du når dem. Simma längs med strandlinjen och notera simområdet. Simma inte ensam.

Effektiv övervakning och trygga badleksaker

Strandvakterna övervakar på Ispois och Ekvalla stränder varje dag 5 juni–10 augusti kl. 11–18 med undantag för lunchpaus dagligen kl. 13.30–14. Strandvakterna är inte på plats i Ispois eller Ekvalla under midsommaren 26–27 juni.
På Saaro uddes strand i Runsala finns strandvakterna varje dag 5 juni–10 augusti kl. 11–18, även på midsommar.
Strandvakterna övervakar badområdet som avgränsats med rep vid stränderna och sörjer för säkerheten på stranden. Strandvakterna är dock inga barnvakter, och vuxna har alltid ansvar för att ta hand om barnen. Det är bra att komma ihåg att det inte är tillåtet att ta i land med båt vid en allmän badstrand. Hundar och rusmedel hör inte hemma på allmänna badstränder.
Badstränderna har moderna och trygga lekutrustningar för familjens minsta, och det finns gott om roligt att göra också på stranden. På den tillgängliga stranden Ekvalla på ön Satava finns en tillgänglig ramp som leder ner till vattnet, omklädningshytt, WC, dusch, kiosk, lekredskap för barn, spelplan och utomhusgym.
På Ispois strand i Uittamo finns omklädningshytt, WC, kiosk, lekredskap för barn och en avgiftsbelagd bastu som sköts av Åbo vinterbadare. På stranden på Saaro udde finns omklädningshytt, WC, dusch och en avgiftsbelagd bastu som kan reserveras.
Utöver de övervakade badstränderna finns också två mindre sötvattensbadstränder i Åbo: S:t Maries sandgrop i Jäkärlä och Brinkhall strand vid Kakskerta träsk. På båda stränderna finns omklädningshytt och WC.

Vattenkvaliteten granskas regelbundet

Vattenkvaliteten vid badstränderna Ekvalla, Ispois och Saaro udde granskas två gånger i månaden i enlighet med EU-bestämmelser. Vattenprover tas även vid Brinkhall, S:t Marie och Folkparken. Uppgifterna uppdateras på adressen www.turku.fi/sv/simstrander. De finns även på anslagstavlan vid varje strand.
 

Nyckelord: