Den förbättrade koronasituationen kommer återigen att göra det möjligt att organisera sommarevenemang. Så som vanligt har något för alla smaker dukats fram i Åbo: medeltida evenemang och sportevenemang, maritima evenemang och konserter samt små mat- och dryckesfestivaler. Plocka sommarens viktigaste händelser från texten nedan och sök efter fler i Åbos evenemangskalender.

Ändringar i händelseinformation är möjliga. Kontrollera evenemangets egna sidor för uppdaterad information och eventuella ändringar.

Vänligen delta i offentliga evenemang endast när du är helt frisk och kommer ihåg att ta hand om handhygien och säkerhetsavstånd. Det rekommenderas att följa nationella riktlinjer för användning av munskydd.

Åbo förflyttar sig till medeltiden

Medeltidsmarknaden. Bild: Sami Maanpää

Medeltidsmarknaden erbjuder ett brett utbud av program på Gamla Stortorget och på webben. Hantverksförsäljarnas marknad organiseras virtuellt men på Domkyrkotorget ses en fartfylld riddarshow i medeltida tornerspel. Riddarna från Rohan-stallet med sina hästar återvänder till Åbo slottspark i juli för ett gratis evenemang för hela familjen.

Bild Tiia Suorsa

Havets dofter och stämningar 

  Swan European Regatta. Bild: Turun pursiseura

   Havets skönheter, de underbara Swan-segelbåtarna, kommer att samlas vid Aura å i juli. Allmänheten kan njuta av den maritima atmosfären och ett brett utbud av evenemang på Hamnfestivalsområdet. Åbo båtvarv å andra sidan surrar under klassiska segelbåtarnas regatta. Vattenbussen tar dig från Åbo centrum direkt till varvet för att njuta av områdets tjänster. 

  Ninamya.com, by Ninamya.com

   Turku Sea Jazz serverar förstklassiga konserter spelade av inhemska jazzmästare i Åbo båtvarvs maritima miljö. Östersjödagen firas den 26 augusti och kulmineras i Åbo filharmoniska orkesters underbara Natursymfoni på Forum Marinums gård.

   Sport för alla smaker

   Bild: Paavo Nurmi Marathon

   För älskare av motion och sport finns det ett brett utbud av evenemang, oavsett om deltagandet sker som åskådare eller tävlande. Utbudet av sporter inkluderar cykling, löpning, crossfit eller SUP-paddlande. Vid Spindeltomtens tävlingsstudio kan du ta del av spänningen då Finland spelar i fotbolls-EM. Tävlingsstudion är tillgänglig under hela mästerskapstävlingen.  

   Aura Golf, by Kai Kilappa

   De bästa i kvinnornas golf möts i Runsala i Ladies European Tour-deltävlingen och bland tävlarna finns även mycket lovande finska golfare. Tävlingen kommer att sändas dagligen i Ruutu-tjänsten och finalen den 17 juli ses på Yle TV2:s direktsändning. 

   De som är galna i idrott kan mäta sin kondition i ett triathlonlopp, i Paavo Nurmi-maraton eller på en cykel. Ett utomhusevenemang för hela familjen, Itäharjun ajot-körningen, tar med sig gamla bilar och motorcyklar till den fördetta gatubanan i Itäharju i slutet av augusti. Evenemanget kan beundras av allmänheten utan kostnad.  

   Festivaler och musik – äntligen

   I flera månader har musik, konserter och festivaler saknats och väntats och programutbudet sommaren 2021 förlorar inte mycket mot ett vanligt år.

   Kesärauha, by Kesärauha

   Bland de största är DBTL och Kesärauha som båda erbjuder ett lockande programutbud och uppträdare från utländska indieartister till klassiska finnrockband. 

   Festivalsommaren avslutas med Aurafest i Kuppisparken, i anslutning till vilken barnen också får sin egen festival, SeikkisFest. Beach Fest och LieveILMIÖ är nya för Åbos evenemangsfamilj. Åbo musikfestspel ordnas på traditionellt sätt i början av augusti. 

   Stadskultur, kultur i staden och många sortens av delikatesser erbjuds vid många mindre evenemang. Älskare av god mat och öl kommer att bli bortskämda under Vegånias restaurangveckor och när Ølfest ordnas på Gamla Stortorget. Suuret Oluet - Pienet Panimot-ölfestivalen tar med sig de bästa produkterna från finska småbryggerier till Mannerheimparken, som förra året visade sig vara ett bra evenemangsområde. 

   Konstens natt, en väsentlig del av sommaren, tar över staden den 12 augusti. 

   Huoneiden kirja, bild Jesper Dolgov

   Sommarens evenemangssäsong kulminerar i Huoneiden kirja -konstinstallationen, som Åbos konstfält skapar som ett samarbetsprojekt, tar besökaren med på ett äventyr till en värld av teater, dans, musik och konst av olika slag. Besökaren kan gå igenom de 64 rummen i gamla Stentryckeriet och uppleva överraskningar. Rutten bestäms genom att kasta ett mynt. Detta bör inte missas!                        

   Du hittar fler evenemang i Åbokalendern.

   Läs också om sommarteaterföreställningar i Åbo.

   Inspiration och sommarskoj i Åbo-trakten: kissmyturku.fi