Åbo Segelsällskap och Åbo stad är värdar för internationella evenemanget Swan European Regatta som hålls vid Aura ås stränder och Erstans tävlingsområde. Varvstorget i Åbo bjuder på kostnadsfritt program för hela familjen under tävlingsdagarna 21–25.7.

Swan European Regatta, som tidigare ägt rum i Cowes, Storbritannien, flyttar till Östersjöregionen för första gången. Med förändringen har Nautor’s Swan också velat nå Swan-seglare i norra Europa i en större grad.

Swan European Regatta är inte bara en högklassig seglingstävling utan också en maritim händelse vid Aura å.

43 Swan-båtar deltar i regattan. Tävlingarna hålls på torsdag, fredag och lördag från 11–17 på Erstan. Det är en ståtlig syn då båtarna far iväg till tävlingen på förmiddagen och återvänder på eftermiddagen till Aura å.

Utanför tävlingarna kan publiken se Swan-båtarna i Åbo gästhamn.

Swan European Regatta avslutas med en segelparad som börjar kl. 13 på söndagen den 25 juli. Båtarna kör från Slottsfjärden med festflagg till ledfyren i Kuva, hissar seglen och seglar till Notgrund.

Publikevenemang på Varvstorget

På Varvstorget arrangeras dagligen, från onsdag till söndag 21–25 juli, högklassigt musikprogram av hög kvalitet som kulminerar med söndagens barndag. Alla föreställningar har gratis inträde.

Enligt myndigheternas instruktioner kan det offentliga evenemanget organiseras med tillräckliga coronaförsiktighetsåtgärder. Arrangörerna kommer att se till att publiken följer anvisningarna, håller tillräckliga säkerhetsavstånd och följer hygieninstruktioner på evenemangsområdet. Om det behövs kan tillträdet till föreställningarna på Varvstorget tillfälligt begränsas.

Turku Jazz Orchestra feat. Sami Pitkämö stiger upp på scen på fredagen den 23 juli klockan 20

Toppmusiker bjuder på elegant, högklassig underhållning med jazzkryddor. Programutbudet innehåller de mest kända låtarna från den berömda Rat Pack-repertoaren med låtar av Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis Jr., samt svängiga soulklassiker från tidigare årtionden – fantastiska låtar och stora känslor!

Konsertens stjärna, Sami Pitkämö, är känd som dirigent för Sami Pitkämö Orchestra, som också fungerar som orkester för programmet Dance with the Stars, och som en av Finlands skickligaste jazzsångare. Pitkämö har med sin sammetslena röst fått tilläggsnamnet ”Finlands Sinatra”. Sami Pitkämö har under sin karriär hunnit verka i många orkestrar som musiker, låtskrivare, dirigent och producent.

På söndagen kommer barn och de med barnasinne i maritima stämningen

Barnens dagsprogram på Varvstorget söndagen den 25 juli:

9.30–9.40 Ville Vikings morgonjumpa
9.40–9.50 Lahjan Tytöt: Dans- och gymnastikuppvisningar
9.50–10.10 Buktalare Sari Aalto & vänner-showen
10.15–10.45 Kai Kuutamo & Merkkarit: Sirkus och Rock
11.00–11.10 På båten med Ville
11.10–11.20 Lahjan Tytöt: Dans- och gymnastikuppvisningar
11.20–12.00 Mimis och Kukus musikäventyr: Mot vinden!
12.00–12.20 Buktalare Sari Aalto & vänner-showen

Ladda ner publikprogrammet för Swan European Regatta 2021.