För S:t Olofsskolans skolbyggnad utarbetas en behovsutredning där behovet av grundläggande renovering kartläggs. I behovsutredningen kartläggs också ett nybyggnadsalternativ.

Som en del av behovsutredningen gjordes en fukt- och inneluftsteknisk konditionsundersökning i byggnaden för att byggnadens reparationsbehov skulle kunna kartläggas grundligt. Utifrån undersökningarna har det kommit fram att det behövs en omfattande grundläggande renovering och detta kräver ersättande lokaler. Verksamheten i skolhuset inleds ändå normalt efter sommarlovet.
 
För undersökningen av byggnaden har svarat Sirate Oy. I undersökningshelheten ingick fuktmätningar, konstruktionsöppningar, ventilationsutredningar och fiberprov. Dessutom uppföljdes tryckskillnaderna i lokalerna under 14 dygn. Samtidigt gjordes också en kartläggning av asbest och skadliga ämnen (AHA-kartläggning) för att kartlägga de specialåtgärder som krävs innan kommande arbeten inleds. Undersökningsplanen och slutrapporten som utarbetats av Sirate Oy har lagts ut på stadens webbplats, i delen Aktuella fastigheter.
 
Enligt undersökningarna är omfattande fukt- och mikrobskador samt industriella mineralfibrer de viktigaste faktorerna som försvagar kvaliteten på inomhusluften i byggnaden. Fukt- och mikrobskador konstaterades på olika håll i byggnaden och de förekommer särskilt i ytterväggs- och fönsterkonstruktioner. I konstruktionerna upptäcktes också luftläckage.
 
Utifrån undersökningarna rekommenderades åtgärder som tryggar användningen av lokalerna, såsom

•    övertrycksventilation av lokalerna och dimensionering av luftflöden enligt användarantalet
•    anskaffning av luftrenare till lokalerna
•    kartläggning av fiberkällor, borttagning av fibrer och fiberstädning
•    effektiverad städning
•    tätningsreparationer
 
Planerings- och reparationsarbeten för ovannämnda åtgärder har påbörjats. I lokalerna har skapats övertryck, luftflöden har dimensionerats så att de motsvarar användningen och lokalerna har försetts med luftrenare. Kartläggning och borttagning av fiberkällorna har också inletts.  Lokalerna har städats på sommaren med särskild fokus på bortstädning av damm på höga ställen. I lokalerna fortsätter den effektiverade städningen efter skolstarten.  
 
Behovsutredningen av S:t Olofsskolan blir färdig i början av hösten och föreläggs för beslutsfattande så snart som möjligt. För tillfället utreds också närmare hur länge verksamheten i skolans lokaler fortsätter och när man med tanke på de nuvarande lokalernas skick och det kommande lokalprojektet ska flytta till ersättande lokaler. Åtgärderna för att utreda alternativ för ersättande lokaler har inletts och hur utredningen framskrider meddelas allt eftersom ny information finns att tillgå.