Åbodagen firas söndagen den 19 september 2021. Det mångsidiga programmet kommer att sprida sig över hela staden! Hembygdsdagen, som samlar mer än 90 evenemang, består av många öppet hus-evenemang, program på Gamla Stortorget och olika utomhustillställningar. På söndagen hittar varje Åbobo och vän av Åbo något att se och uppleva.

En nykomling i Åbodagens program är Kuppis koloniträdgård, vars gränder kan besökas från klockan 12 till 16. Det finns också en turistguide på plats som berättar om området.

Ett marknadsevenemang ordnas på Gamla Stortorget från klockan 10 till 16, där alla fullmäktigespartier samt flera lokala företag och föreningar presenterar sig. Bland annat orientalisk dans, Turun laulu-sångkonserten och karnevalsprocessionerna med Flottans musikkår och Samba Carioca kan ses på scenen som rests på torget. På programmet finns också Åbosamfundets traditionella programnummer med Åbotema, till exempel dialektfrågesport och blomsterhyllningar av årets Åboflicka och Åbopojke. Klockan 12 kommer borgmästare Minna Arve med sina hälsningar till hembygdsdagsfirande stadsbor.

Det är gratis entré till Åbo stads museer. Till stadens museer hör Apoteksmuseet och gården Qwensel, Biologiska museet, Kurala Bybacke, Klosterbacken, Åbo slott, WAM och Brinkala galleri. Scoutmuseet och Sibeliusmuseum bjuder även de på fritt inträde Åbodagen till ära. Åbo konstmuseum, å andra sidan, organiserar gratis arkitekturturer utomhus, men själva museet är inte öppet på grund av byte av utställningar.

Stadshuset håller öppet hus på Åbodagen. Förutom ett tillfälle att lära känna det anrika huset, ges en föreläsning om vänorten Göteborg, en guidad rundtur av Göteborgsföreningen i Åbo och en utställning med klimattema.

Kyrkor och församlingar är på traditionellt vis engagerade i Åbodagen. En festmässa hålls i Domkyrkan och Mikaelskyrkan på söndag. Åbo ortodoxa församling öppnar dörrarna till kyrkan och kapellet på Åbo ortodoxa gravgård. Liên Tâm, ett buddhistkloster som deltog i firandet av Åbodagen för första gången i fjol och lockade många besökare till Moisio, kommer att välkomna gäster även i år. I det färgglada klostret firas vietnamesisk kultur och matlagning.

Åbodagen är ett utmärkt tillfälle att njuta av det lokala utbudet på mat och dryck. Finlands mathuvudstad erbjuder delikatesser av alla sorter, och på Åbodagen är många restauranger och caféer redo att servera de hungriga och törstiga med Åbodagens specialerbjudanden. På Åbodagen offentliggörs också den nya Åbochokladen. I caféet på evenemangshuset Sigyn ackompanjeras serveringen av uppträdanden av pianister från Åbo konservatorium och musikinstitut, samt en lied-duo. Dessutom kommer en gatucirkusföreställning att ses på Varvstorget klockan 14.

För de som är kulturtörstiga och naturintresserade lönar det sig att utforska Åbos spår, rutter och guidade turer av olika längder. Du kan bli bekant med Gamla Åbo på guidade promenadturer och ovanpå detta erbjuder Åbos turistguider en kvarts guidade turer vid åstranden. På egen hand kan du till exempel lära känna pilgrimsvägarna och Åbos naturstigar.

När kvällen skymmer klockan 20 kommer Kajastuksia-eldshowen att ses framför Domkyrkans trappor. Showen är en av de många programnumren för tioårsjubileet för Europas kulturhuvudstad som kan ses på Åbodagen. Till övriga programnummer för jubileumsåret hör gårdskonserten Parvekepalikat och dockteaterföreställningen Viisas Matti ja muita juttuja.

Åbodagen kulminerar i ett traditionellt fyrverkeri från Samppalinnaberget klockan 21.

Åbodagen har firats sedan 1961. Evenemanget organiserades ursprungligen av Åbosamfundet och traditionen förs vidare av Åbo stad. Förutom Åbo stad ansvarar lokala föreningar, företag och sällskap för organiseringen av dagens program.

All information om Åbodagen turku.fi/sv/abodagen

Åbodagens program: turku.fi/sv/abodagens-program

Nyckelord: