Klosterbackens museikvarter och Biologiska museet stänger sina portar i oktober, då reparationsarbeten med respektive museums infrastrukturer inleds. Under renoveringsarbetet i Biologiska museet förnyas el och belysning. På Klosterbacken startar ett omfattande renoveringsarbete av el-, vatten- och avloppsnät på området. (uppdaterad 13.4.2022)

En vittomfattande grundrenovering ger ökad säkerhet på Klosterbacken

Klosterbackens el-, vatten- och avloppsnät är i behov av grundlig renovering. Arbetet, som startar i oktober, ska enligt planerna vara klart i april 2022. För arbetet svarar Åbo stads servicehelhet för stadsmiljön. 

Entréområdets tillgänglighet och service ska förbättras, och mera skyltningar, belysning och rastplatser samt en ny, tillgänglighetsanpassad rutt genom museiområdet ska läggas till. Förändringarna innebär förbättrad tydlighet och trivsel för besökarna. 

– Grundrenoveringen är efterlängtad, och den säkrar att det värdefulla området även i framtiden bevaras till stadsbornas glädje och rekreation, konstaterar intendent Maarit Talamo-Kemiläinen från Åbo stads museitjänster.

Utställningen förnyas medan museet håller stängt 

Utställningshelheten på Klosterbacken förnyas under vintern medan museet håller stängt för besök. Mera information tillförs om områdets historia och människorna som har bott på Klosterbacken. Heminteriörerna och verkstäderna får nya innehåll och ny teknik. Det förnyade museet öppnar för publik i juni 2022.

Klosterbackens museikvarter är öppet till och med slutet av september, och stängt från och med den 1 oktober 2021. På Åbodagen den 19 september har museet fri entré. Interiörerna har stängt, men besökare är varmt välkomna att flanera längs med gränderna och trivas på gårdarna. Museibutiken och Kafé Gesällen håller öppet som vanligt.

Biologiska museet får ny belysning

 

I Biologiska museet förnyas el och belysning. Utställningslokalen har genomgått en grundrenovering senast på 1980-talet, och i och med arbetet som nu görs förbättras möjligheterna att använda ny teknik i museet. Samtidigt som el- och belysningsarbetet pågår kartläggs reparations- och renoveringsbehovet i dioramorna och av organismerna som finns utställda i dem. 

Biologiska museet håller stängt från och med den 4 oktober och öppnas igen den 26 december. I januari 2022 öppnar jämte museet även utställningen Bara bajs!, som är en vägledning längs med bajsets spår och ger information för alla om avföring. Bajset har alltid väckt många slags känslor. Men vad berättar bajset för oss, och vilken nytta kan man ha av det?