På Åbodagen den 19 september premiärvisar projektet Museum för historia och framtiden två videon om Åbo före storbranden år 1827. Kortvideorna visas på förmiddagen i Studion i Åbo stadsbibliotek, samt på eftermiddagen på Stadsteaterns LED-vägg.

De tre och fyra minuter långa videorna visas på Åbodagen som gratis nonstop-föreställningar med följande tider: 

  • Huvudbibliotekets Studio kl. 11–12.30 
  • Stadsteaterns LED-vägg kl. 17–19 

De nya videofilmerna visar stadsvyer från Åbo före branden år 1827. Den första videon är berättelsen om hur branden tändes och spred sig längs med Aningaisbacken till ån och nästan når ända till Societetshuset. Den andra filmen är en promenad genom det äldsta Åbo från Stortorget över Gropen till domkyrkans miljö.  

Manuskriptet är skrivet av författaren av facklitteratur, teaterregissör Jukka Kittilä. Som läsare hör vi skådespelarna Mikko Leskelä och Kristina Vahvaselkä. Den diskreta ljudbilden ger den nutida betraktaren en aning om livet i staden förr. Tills vidare hörs berättelsen endast på finska. 

– Videorna som nu får sin premiär är en fingervisning om de mångsidiga sätt som den digitala 3D-modellen kan användas. Videorna kommer i ett senare skede att finnas tillgängliga med textning både till svenska och till finska på Åbo museicentralens Youtube-kanal, berättar Museum för historia och framtidens projektchef Joanna Kurth

Vy över den Hellmanska gården. Digital bild: TMK & Zoan Ab

Forskningsarbete är grunden 

Åbo brand i september 1827 lade en stor del av dåtida Åbo i ruiner. Efter branden planlades staden på nytt, och endast på ett fåtal platser bevarades rester av den medeltida stadsstrukturen. Hurdant var Åbo före branden? Åbo stad har som en del av projektet Museum för historia och framtiden låtit göra en digital modell i tre dimensioner av staden före branden. Det går att bekanta sig med det gamla Åbo också med hjälp av femton panoramavyer i 360 grader på webbplattformen Digimuseet. Den virtuella utställningen i Digimuseet har texter på svenska och på finska.  

Stadsmiljöerna, som nu även kan ses i videoform, har konstruerats på basen av information från olika material, som till exempel försäkringsbrev och husesynsdokument, samt korstolkningar av landskapsbilder och teckningar. Lantmäteridirektören Johan Tillbergs karta från 1808 med tomtindelningar jämsides med terrängkartan över dagens Åbo har stått som grund för modellen. Fil. dr, arkitekt Panu Savolainen har ansvarat för forskningsarbetet och Museicentralens sakkunniga har deltagit med att ta fram innehållsinformation. För det tekniska förverkligandet står Zoan Ab.   

Översta bilden: Vy över Aningaisbacken mot ån. Åbo museicentral & Zoan Ab