Skolornas höstlovsvecka i Åbo bjuder barn, unga och barnfamiljer på konst, spel, lekar, motion, teater, guidningar, verkstäder, musik och mycket annat.

Bra att veta 

  • Mera information hittar du i Åbo stads kalender med sökordet ’höstlov’.  
  • Åboskolorna firar höstlov under vecka 41.  
  • Vi förbehåller oss rätter till ändringar i programmet.  
  • Vi påminner alla som deltar i olika evenemang att beakta aktuella råd och rekommendationer med anledning av covid-19. 

Historier, sysslor, bildkonst och lekar i museerna 

I museerna finns det massor att göra! Hos oss hittar du både guidningar och verkstadsprogram på svenska.  

Kurala Bybacke bjuder på uteliv, sysslor och lekar i 1950-talsanda. I Åbo slott får yngre barn bege sig på skattjakt med småriddarguidningarna, och för lite äldre barn bjuds det på hemskheter ur historian. I Apoteksmuseet och gården Qwensel ser du hur man levde i Åbo för tvåhundra år sedan och hur apotekaren arbetade förr i världen. WAM bjuder på konstverkstäder.  

Motionsglädje! 

Höstlovet passar perfekt för att njuta av motion och idrott i simhallar och ishallar, på fotbollsplaner och andra friluftsplatser. Familjens minsta trivs med fritt stoj i söndagarnas Barnmotionens underland, och unga kan passa på att prova på nya färdigheter under Mihi-turerna. Utnyttja höstens mångsidiga friluftsmöjligheter och njut av uteliv med familjen längs med motionsstråk, på orienterings- och frisbeegolfbanorna.  

  Romantiska symfonier 

På Åbo filharmoniska orkesters konserter i konserthuset den 14 och 15 oktober kl. 19 utlovas program planerat av konstnärliga ledaren Olli Mustonen. Konserten Romantiskt och modernt med Pjotr Tjajkovskijs välkända, romantiska violinkonsert, tolkad av Karen Gomyo, ger rysningar av välbehag. Konsertkvällen är ett melodiernas fyrverkeri från början till slut, då programmet även innehåller verk av Aaron Copland, Einojuhani Rautavaara och Bohuslav Martinu. 

Viulisti Karen Gomyo viulun kanssa, kasvokuva

Möt spännande figurer i Äventyrsparken  

Höstlovsprogrammet den 13–15 oktober i barnkulturcentret Äventyrsparken är späckat med härligt göra för barn och barnfamiljer. I lekparken möter du varje dag på spännande figurer, som kallar barnen till lek och kul. Uteprogrammet är avgiftsfritt utan förhandsanmälning.  

I konstverkstäderna tillverkas rekvisita för höstens fester. Onsdagen den 13 oktober blir det färggranna lyktor, torsdagen den 14 oktober finns dekorationer med benrangeltema på programmet, och fredagen den 15 oktober trycker vi beniga mönster på tygkassar. Handledning på finska. Kom ihåg att anmäla dig på förhand.  

Fredagen den 15 oktober tar föreställningen Siiran Sirkusmatka med sig publiken på ett besök i småkrypsskogen. Det blir ett besök fyllt med överraskande vändningar. Dockteaterföreställningen berättar om den skygga Siira, som vågar sig ut först när cirkusen kommer till skogen. Resan blir till en skojig och berörande berättelse om mod och om att hitta sig själv. Boka biljetter i förväg. På finska. 

 

Bind häften, gör konstgrafik och spela i Vimma 

De ungas konst- och aktivitetshus Vimma ordnar kostnadsfritt höstlovsprogram för unga i åldern 9–18 år, tisdagen och onsdagen den 12–13 oktober. Programmet pågår kl. 11–13.30 och kl. 14.30–17. 

Verkstädernas tema är handbundna häften och tryck av konstgrafik. I grafikateljén trycker vi bilder på papper med olika tekniker. Pappren kan man sedan använda som unika pärmar till självgjorda häften. Det går också bra att delta i endast den ena av verkstäderna.  

Turku Game Academy ordnar spelhåla tisdag–onsdag. Kom och ge kontrollen en omgång i något av de populäraste tävlingsspelen. I Vimmas trygga omgivning finns ledarna med som stöd för de unga och övervakar samtidigt att spelens åldersgränser åtföljs.  

  • Verksamheten i Vimma är på finska. Läs mera och anmäl dig med: turku.fi/vimma  

Skoj i ungdomslokalerna  

Åbos ungdomslokaler har öppet som vanligt under höstlovet: måndag, onsdag och torsdag kl. 13–20 samt fredag kl. 15–22. På programmet finns trevligt program i trygg miljö: matlagning, hantverk, spelturneringar och lekar. På sociala medier hittar du närmare program i ungdomslokalen närmast dig. Verksamheten är på finska.  

Cirkus, estradpoesi och drakar i biblioteket 

Huvudbibliotekets Saga firar höstlov i cirkusens tecken! Delta i mysterieorientering eller leta efter borttappade jonglörbollar mellan bokhyllorna. Verkstadsprogrammet den 13 och 15 oktober har cirkusen som tema.

De ungas egna Stoori bjuder den 12 oktober på creative writing med Susinukke Kosola, och poetry slam-workshop den 14 oktober. Den 13 oktober gästar författaren Anna-Maija Aalto Stooris IG-live.  

Den 12 oktober bjuder Runosbackens bibliotek på Kepler62-program. Barn under skolåldern får delta i drakverkstad och konstverkstad med en bibliotekskonstnär.  

Susinukke Kosola seisoo Aurajoen rannallaTeater för barn och vetenskapens berättelser för scenen 

Åbo Stadsteaters tre scener fylls med föreställningar, men i salongen håller vi trygga avstånd. På programmet under höstlovsveckan bland annat barnpjäsen Töivrih - hirviöT (13 och 14.10), Kysy siskoilta (11.10) som lyfter kvinnors livsfaser i rampljuset, det underhållande dramat Nokia (14.10) som återberättar Finlands största företagssaga, den psykedeliska thrillern Nainen katoaa (15 och 16.10), komediklubben Stand up, Teatteri! (14, 15 och 16.10.) samt berättelser om vetenskapen i Akateeminen vartti (16.10). 

Semesterskoj samlar höstlovsprogrammet på en adress 

Webbsidan Semesterskoj samlar skolbarnens höstlovsprogram på en plats. Här hittar du program och hobbyer för barn, unga och familjer i Åbo och Åboregionen. I år samlar sidan information om både gratis och avgiftsbelagt program runtom i Åbo, i både Åbo stads verksamheter och av andra arrangörer. 

 

Nyckelord: