Installationen Green Irises (Gröna irisar), som nu kommer till WAMx, består av videomonitorer och föremål som arrangerats som altaren. I centrum för installationen står videoverket Eyes of Plants (2019), där Domínguez kombinerar kulturarvet hos sydamerikanska ursprungsfolk med modern teknik.

Patricia Domínguez: Green Irises

  • WAMx 15.10–5.12

Konstnären beskriver sitt verk som ett altare till cybernetiken. I videon figurerar en keramisk vattenkruka, ”jarro pato”, som har ett gråtande ansikte. Den härstammar från den förcolumbianska eran i Chile, alltså från tiden före de spanska erövrarnas ankomst på 1500-talet. När verket framskrider förvandlas krukan till en fjärrstyrd drönare. Dess tårar påminner om de länder och folk som har lidit under kolonialväldet.

Domínguez kombinerar bilder ur det verkliga livet med digitala rekonstruktioner av dem. Samtidigt skissar hon upp alternativa framtidsutsikter och en hållbarare livsstil. Hon använder sig av helande ritualer och myter om människans förhållande till andra arter. Hon jämför dem med moderna program för välbefinnande i arbetet, som företag erbjuder för sina anställda. Hennes stil kombinerar sci-fi och etnografisk surrealism.

Patricia Domínguez

Patricia Domínguez (f. 1984, Santiago, Chile) är konstnär och pedagog som vill försvara allt liv. Hon tar i sina verk ställning till hur nyliberalismen upprätthåller en kolonialistisk kultur av förtryck och utnyttjande. Domínguez använder modern teknik för att stärka kontakten till den organiska världen omkring oss. Hon är intresserad av läkning och etnobotanik, där man undersöker användning av växter bland annat som läkemedel. Hon är också intresserad av hur tjänster för välbefinnande kan anpassas till företagsvärlden.

Hon har belönats med SIMETRIA-priset, som gett henne möjlighet att delta i ett residensprojekt på CERN i Schweiz i år 2021. Hon leder också den etnobotaniska plattformen Studio Vegetalista.

WAMx 2021

Utställningsserien Cosmic Archeology (sv. Kosmisk arkeologi) består av fyra utställningar där möjligheten att leva i harmoni med den omgivande världen granskas. Gemensamt för utställningarna är ett framställningssätt som är typiskt för science fiction, alltså sci-fi, som erbjuder sätt att hantera förändring och osäkerhet samt att se konsekvenserna för våra handlingar på ekosystemet. Förutom Patricia Domínguez medverkar dessutom fransk Tabita Rezaire, kuwait-puertoricanen Alia Farid, samt finsk Mox Mäkelä.

Utställningsserien har kurerats av italienaren Lucia Aspesi, som är kurator på Pirelli Hangarbicocca-stiftelsen i Milano. Hon har deltagit i många internationella utställningsprojekt och kuraterat utställningar för Trisha Baga, Sheela Gowda, Marinella Pirelli, Ben Rivers och Daniel Steegmann Mangrané.

Foto: Patricia Domínguez, Eyes of Plants, 2019. Beställare: Gasworks, London.