Röstberättigade är de ungdomar från Åbo som är födda 2003–2008 och röstningen sker för första gången elektroniskt.

Åbo ungdomsfullmäktigeval ordnas vecka 45 i Åbo stads högstadier, gymnasier och Åbo yrkesinstituts skolhus, skolan Turun normaalikoulu och gymnasium, Åbo internationella skola och gymnasium samt skolan Turun Steiner-koulu och gymnasium. I valet väljs representanter till ungdomsfullmäktige för tvåårsperioden 2022–2023.

Det nya valsättet

I ungdomsfullmäktigevalet i Åbo används ett nytt valsätt, där platserna i yrkesskolor, gymnasier och högstadier hör löst ihop med antalet studerande och ställs i proportion till ovan nämnda utbildningsstadier. I det nya valsättet bevaras representationen av unga runtom i staden och deras olika bakgrunder.

I det nya valsättet har man trots små ändringar hållit fast vid principen ”en per skola”. För att antalet representanter ska kunna ställas i proportion till antalet studerande har fullmäktige i fortsättningen en fastställd storlek, det vill säga 40 ordinarie medlemmar och 10 suppleanter. Under mandatperioden 2020–2021 har fullmäktige 34 ordinarie medlemmar och 10 suppleanter.

I valet får man rösta på vem helst man önskar rösta på från kandidatlistan. I valet har 47 unga ställt upp.

- Genom att rösta kan man påverka vem som väljs till ungdomsfullmäktige. Om man dessutom vet att någon kandidat verkar för ärenden som är viktiga för en själv är det bra att rösta på en sådan kandidat och för sin del förbättra den kandidatens möjligheter att bli vald in i ungdomsfullmäktige.

Man röstar elektroniskt

Röstningen sker för första gången elektroniskt.

- Vi hoppas att röstningsaktiviteten ska öka eftersom det är enklare att rösta elektroniskt än genom traditionell sluten omröstning, berättar Teräs.

Eleverna röstar med sifferkoder genom att logga in på röstningsplattformen https:/ /sahkoinenvaali.fi/turunnuva. Läroanstalterna ger alla röstberättigade en personlig röstskod som kan användas en gång och som ska matas in i systemet.

Ungdomar som inte är inskrivna vid läroanstalterna eller som inte kan rösta vid den egna läroanstalten på valdagen, kan rösta vid De ungas konst- och aktivitetshus Vimma under valveckan på fredagen den 12 november kl. 15–17 och på lördagen den 13 november kl. 12–15.

Teräs berättar att resultaten från valet kommer att publiceras i november.

- När resultaten har fastställts, bekräftar stadsstyrelsen ungdomsfullmäktiges sammansättning på sitt möte.

Det nya ungdomsfullmäktige ska sammanträda för första gången den 19 januari 2022 i fullmäktigesalen i Åbo stadshus.

Ungdomsfullmäktige bevakar de ungas intressen och ser till att de ungas röster blir hörda när staden fattar beslut. Ungdomsfullmäktige tar ställning i frågor, ordnar evenemang, beviljar finansiering för projekt som unga kommit med idéer till och samarbetar med stadens aktörer och med andra instanser.

Ytterligare information:

 

www.turku.fi/ungdomsfullmaktige