I år har det gått 150 år sedan grundaren av Åbo Vadd Aline Grönberg (1871–1950) föddes. Jubileumsåret till ära visar Brinkala galleri utställningen Vaddmamman – Berättelsen om Aline Grönberg och Åbo Vadd.

Utställning i Brinkala galleri

Aline Grönberg, som många Åbobor minns som Vaddmamman, ledde sitt företag fram till sin död. Under Alines ledning växte Åbo Vadd under årens lopp till ett betydande företagsimperium i Finland med egna produktionsanläggningar och butiker i flera städer. Åbo Vadds verksamhet fortsatte också efter Alines död och företagets historia upphörde först 1992.

Utställningen i Brinkala galleri fokuserar på Grönbergs tid och Åbo Vadds historia fram till slutet av 1950-talet. I utställningen visas fotografier från Åbo stads fotosamling, föremål som tillhört Grönberg och Åbo Vadds produkter.

Utställningen är producerad av Åbo museicentral, och den är en del av projektet Museum för historia och framtiden. Åbos vardagshistoria och berättelser om personer som har bott och verkat i staden kommer att spela en central roll i det nya museet.

Gott om program under jubileumsåret

Utöver utställningen ordnas även andra festligheter till Aline Grönbergs minne under den första veckan i november. En minnesrelief i Affärscentrums fasad vid hörnet av Auragatan och Eriksgatan, skapad av sondottersonen, konstnären Stefan Lindfors, avtäcktes den 1 november. Forums gård har fått namnet Vaddmammastorg. På Aline Grönbergs födelsedag den 3 november kl. 12 läggs en blomsterhyllning på Grönbergs grav.

Ansvarig för jubileumsveckans program är författaren och konstnären Olli Kauremaa, som också har deltagit i insamlingen av material till utställningen i Brinkala galleri.