Åbo är också i år med och firar tvåspråkiga Finland! Finlands största svenskspråkiga kulturevenemang Svenska veckan firas den 1–7.11 på 18 orter och ordnas för 21 gången. Programmet koordineras av Folktinget i samarbete med lokala arrangörer.

Delta i Svenska veckans program och testa hur kultur både i vardag och fest låter på svenska. Under veckan kan du på egen hand eller med en vän friska upp dina språkkunskaper under stadsbibliotekets lättsamma afterwork-stream, på en temakväll om författaren Märta Tikkanen eller en konsert med flera ensembler från Arbetarinstitutet. Svenska veckan syns också i Hansakvarteret, på Monitori och ÅUCS personalmatsal där material delas ut under flera olika dagar.

Plock ur Svenska veckans program i Åbo:

 

Tisdag 2.11 kl. 10-12 Språkbadselever sjunger i Hansakvarteret

Tisdag 2.11 kl. 17 Månadens nordiska film på Logomo
Låt dig underhållas av den prisbelönade popmusikdramakomedin Spring, Uje, spring med regi av Henrik Schyffert. Livet blir sällan som man tänkt sig. Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om som frågan ställs på sin spets: vad är det som är värt nåt? https://bit.ly/3qaItZV

Onsdag 3.11 på Monitori kl. 11-13 och Hansakvarteret kl. 13-14.30
Kom förbi och ta med dig av årets Svenska veckan-material eller prata en stund.

Torsdag 4.11 kl. 17 Temakväll om Märta Tikkanen
Under Svenska veckan är fil.dr Siv Storå kulturgäst hos Åbosamfundet. Hon utkom år 2020 med biografin De oerhörda orden – en bok om Märta Tikkanens författarskap. Siv Storå söker i sin bok kopplingarna mellan Tikkanens livsväg och motiven i hennes romaner. Programmet hålls  på Tavastgatan 30.

Fredag 5.11 kl. 16 Afterwork-stream från bibbans röda personalsoffa
Lättsamt fredagssnack med personalens hetaste bibliotekstips, visste du t.ex. att man kan låna också instrument och fotokonst? Värdar är bibliotekarie Gunnar Högnäs och kulturkoordinator Anna Edgren.

Fredag 5.11 kl. 18 Aftonkonsert på Åbo svenska arbetarinstitut
Avsluta veckan med att njuta av mångsidig musik tillsammans med olika ensembler från Arbis!

Lördag 6.11 kl. 15 Svenska dagens fest i Konserthuset
Nu kan vi äntligen ordna den traditionsenliga Svenska dagen-festen i Åbo igen! Mångsidigt program med bl.a. festtal, dans av KDC och musik av Duo Arkipelag, under minglet efteråt bjuder Åbo stad på lite bubbel.

Svenska veckans åboprogram i sin helhet: https://svenskaveckan.fi/orter/abo

 

 

Nyckelord: