Åbo drar upp riktlinjer och utvecklar en ny plan för motionsnätverk. Åbo söker aktivt efter lösningar som även i fortsättningen tryggar ett heltäckande nätverk av motions- och idrottsplatser som gagnar alla kommuninvånare.

Det finns ett stort behov av förnyelse i Åbo stads motionsplatsnätverk eftersom flera viktiga motionsplatser kommer att nå slutet av sin livscykel. Åbos befolkningstillväxt och stadsbornas förflyttning till nya bostadsområden förutsätter förnyelse av motionsområdena. Impivaara fotbollshall och ishall, Kuppis utebad och idrottshall, Alfa idrottscentrum, Lintula gymnastik- och cirkussal, Petrelius simhall och Samppalinna bollhall är exempel på platser som det måste beslutas om inom den närmaste framtiden.

Nätverket av motionssalar i skolor har krympt på grund av förändringar och strukturella reformer under 2015–2021 då nio jumpasalar har tagits ur användning. Under 2022–2029 minskar antalet med åtta jumpasalar på grund av renoveringar och deras utrymmen måste ersättas med nya motionsplatser.

Åbobornas åldrande, de ökade individuella skillnaderna i välbefinnande och fysisk aktivitet samt den minskade fysiska aktiviteten i vardagen ökar också idrottsnätverkets utvecklingsbehov. Stadens bidrag och stöd för motion behöver uppdateras eftersom Åbo i fortsättningen vill vara jämlikare när staden uppmärksammar utövare av olika grenar.

Utvecklingsarbetet genomförs i två skeden

Utarbetandet av motionsnätverksplanen, som startade 2019, har slutförts och de presenterade riktlinjerna kommer att beslutas om i slutet av 2021.

Det första steget är att besluta om investeringar i centrala idrottsanläggningar eller att ta alternativa hyres- eller bidragsanslag i beaktande, beroende på hur projektet genomförs. Projektens detaljer kommer att beslutas om i samband med de motionsplatsspecifika behovsbedömningarna. De utrymmen som behövs för inomhus- och utomhusmotion beaktas bättre när man avgör skolornas behov för tillfälliga utrymmen. Planeringen av skolnätverket tar också hänsyn till motionsplatsernas situation och deras utvecklingsbehov.

I det andra skedet kommer en biståndsmodell att planeras som mer effektivt kommer att främja tillhandahållandet av privata motionsanläggningar och utveckla klubb- och föreningsverksamhet samt uppmuntra särskilt barn och unga att motionera med hjälp av en hobbyförmånssedel.

Åbo sätter alla i rörelse

En plan för nätverket av motionsplatser görs för att alla åbobor ska ha ännu bättre möjligheter till motion.

– Syftet är en samarbetsmodell där idrottsplatsnätverket utvecklas inte bara genom offentliga motionsplatsprojekt utan även genom privata motionsplatsprojekt. Ett mer omfattande, mångsidigt och balanserat nätverk av motionsplatser sporrar Åboborna att motionera och främjar motions- och idrottsföreningarnas verksamhet, förklarar idrottsdirektör Markus Kalmari.

Åbo går igenom riktlinjerna i planen för nätverket av motionsplatser och lyssnar på föreningar i ett tillfälle som ordnas den 10 november. I tillfället kommer Åbo stads kanslichef Tuomas Heikkinen och Åbo stads idrottsdirektör Markus Kalmari att berätta om planen.

– Det är viktigt att höra Åboborna, gå genom planerna tillsammans med föreningarna och uppmärksamma deras behov, konstaterar Kalmari.

Åboborna kan uttrycka sina åsikter och bli hörda vad gäller planen för motionsplatser, som är under beredning, från och med den 22 november på Säg din åsikt-tjänsten.