Inledningsseminariet för Sydvästra Finlands avfallspolitiska program "I vilken riktning ska avfallshanteringen i Sydvästra Finland utvecklas?" ordnades onsdagen den 27 oktober 2021. Evenemanget var startskottet för planeringen av det regionala avfallshanteringspolitiska programmet för perioden 2023–2028. Det gemensamma avfallshanteringspolitiska programmet för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd, Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab samt deras delägarkommuner fastställer riktlinjerna för utvecklingen av den kommunala avfallshanteringen för de kommande åren.

Under eftermiddagens seminarium höll Jussi Kauppila från Miljöministeriet ett inledningsanförande om den kommunala avfallshanteringens skyldigheter i den förnyade avfallslagen, såsom separatinsamlingen av återvinningsbart avfall och ordnandet av avfallstransport. Piritta van der Beek från Proof Advisory och Tiina Karppinen från Finlands miljöcentral gav information om möjligheterna med och betydelsen av programarbetet och uppmuntrade till samarbete mellan aktörerna i området. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab i sin tur berättade om pågående och kommande projekt inom avfallshanteringen och den cirkulära ekonomin i anslutning till Lounavomas ekokraftverk, sorteringsstationen i Topinpuisto och förädlingsanläggningen för avlagda textilier. Slutligen berättade Veli-Matti Suhonen från avfallshanteringsnämnden om metoderna och tidtabellerna för beredningen av den kommande programperioden.

Evenemanget ordnades genom en hybridlösning där deltagarna både deltog på plats i Mauno Koivisto-centret i Åbo och på distans. I mötet deltog sammanlagt 89 personer, bestående av kommunernas förtroendevalda och tjänsteinnehavare, medlemmar och personal i avfallshanteringsnämnden och LSJH:s styrelse samt representanter för NTM-centralen.

Efter inledningsseminariet fortsätter beredningen med en kartläggning av kommunernas synpunkter i slutet av hösten 2021. Resultaten används bland annat som hjälp i temagruppsarbetet i början av 2022. Våren 2022 utarbetas ett utkast för programmet och kommunerna i området och andra aktörer får möjlighet att påverka.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd ansvarar för beredningen av programmet. För att styra beredningen har man tillsatt en styrgrupp med representanter från kommunerna i området, Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd, Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, NTM-centralen i Egentliga Finland, Finlands miljöcentral och Valonia.