JHL:s och Jytys strejk tog slut onsdagen den 1 december kl. 16. Under strejken kunde inte råvarubeställningar göras normalt, och därför kan inte tillagningen av varm mat sätta igång i alla kök med detsamma. Uppdaterad: 2.12.2021

Stadsborna är informerad om effekterna av strejken också via Wilma.

Arkea: Vanliga frågor om strejken

Skol- och dagisluncherna kommer ännu i morgon den 3 december att ordnas på samma sätt som under strejken. Både varm och kall mat serveras, men varm mat kan levereras till allt fler skolor och daghem. 

Enskilda läroinrättningar och daghem meddelar vårdnadshavarna skilt om behovet av matsäck enligt uppgifter från Arkea. 

Läget kommer att normaliseras på tisdagen den 7 december, även om små ändringar kan förekomma i matsedlarna.

Observera detta när du gör matsäck

Det är skäl att välja matvaror som kan förvaras i rumstemperatur eftersom det inte finns möjlighet till kallförvaring eller uppvärmning av den medhavda maten. Det lönar sig alltså inte att packa med mat som lätt blir dålig. Matsäcken ska märkas med barnets namn och vi ber dessutom att man undviker att packa med ingredienser som lätt ger allergiska reaktioner (t.ex. nötter). På grund av den exceptionella situationen ber vi att man i hemmen utgår från att matlådan kommer att användes som måltidskärl. Märk även själva matlådan, så att man inte förväxlar matsäckarna.

Vi ber familjerna överväga att servera frukosten för barn i dagisålder i hemmet.

Arkea: Hälsosäkerheten garanteras i skolor

JHL och Jyty inledde strejk mot Arkea på onsdagen den 17 november efter att bolaget informerat om planer på att övergå till samma kollektivavtal som huvudkonkurrenterna följer.

Städningen i grundskolorna har genomförts som skyddsarbete med start den 22 november. En order om skyddsarbete gavs för att garantera hälsosäkerheten i skolor och daghem. Enligt regionförvaltningsverkets myndighetsbeslut får skyddsarbete utföras endast till och med fredagen den 26 november.

Trots strejkåtgärderna har Arkea hela tiden varit villig att förhandla med personalen och fackförbunden. Arkea har denna vecka förhandlat med JHL:s och Jytys förtroendepersoner som arbetar vid Arkea. Man har kontinuerligt och med god samverkan förhandlat med representanter för personalen. Med hopp om att skapa en konstruktiv förhandlingsanda önskar Arkea att personalen återvänder på jobb.

Arkea gör allt för att städningsarbetet kan ordnas på något annat sätt. Hälsosäkerheten kan dock inte garanteras utan städning.

Nyckelord: