Åbo börjar koncentrera sig på julsäsongen det sista veckoslutet i november, då den stora julöppningsdagen tänder ljus överallt i staden och startar julens evenemang. Som störst och vackrast lyser julgranen vid Åbo domkyrka.

Förutom säsongsljusen som tänds på olika håll i staden lyser också det nya ljusevenemanget Ljusstigen upp slutet av året 3–6.12. Evenemangshelgen bjuder på 14 nya ljuskonstverk och gott om kringevenemang: cirkus, dockteater och eldkonst. En del av ljuskonstverken blir kvar till glädje för stadsborna under en längre tid. Under rundvandringen kan man se Ljusstigens objekt i fri ordning. Rutten är 10 000 steg lång. Evenemanget och rutterna är avgiftsfria och tillgängliga.

Det lönar sig också att på egen hand delta i Ljusorientering 3.12–9.1. I det berättelseorienterade stadsäventyret kring Gamla Åbo går man genom Åbos århundraden och tänder stadens ljus med hjälp av ett spel. Rutten är omkring 2,5 km lång.

Den guidade Christmas Walk-rundvandringen leder till jultraditioner i Finland och presenterar julens huvudpunkter från Åbo domkyrkas gran till Brinkalahusets balkong. Rundturer ordnas med förhandsbokning under julen på lördagar, även på annandag jul 26.12.

Julutställningar, marknader och julpyssel

Åbo stads museer bjuder på en julbordsutställning på Apoteksmuseet och i Qwenselska huset, Tomterundturer på Åbo slott och Jul som på mormors tid på Kurala Bybacke. I julens verkstäder i Äventyrsparken, Vimma och Kurala Bybacke uppstår presenter, kort, ljus och juldekorationer för alla tillfällen. I Stoori i Åbo huvudbibliotek avtecknas julen till serier.

Till julen hör också marknader och basarer. I de bekanta julstånden på Gamla Stortorget hittar du försäljare av hantverk och juldelikatesser under fyra helger mellan den 27 november och den 19 december kl. 11–17 på lördagar och söndagar. Även julmarknaden för ny design flyttas till Gamla Åbo, Rettigs gamla fabrik 27–28.11. Finlands största julbasarer lockar folk till Mässcentret den 4 december och FBK-huset fylls av hantverk och läckerheter den 12 december. Fler julbasarer i närområdet hittas i Åboregionens evenemangskalender.

I Åbo centrum njuter vi av julen under temadagarna i evenemangshelheten Julstigen. Det finns mycket att göra på Tomtarnas natt 4.12 och i Tomtebarnens pysseldag 18.12. I skyltfönstren i centrum kan man dessutom följa tomtedörrarnas utställning. Julkalendern som öppnas i sociala medier avslöjar överraskningar och erbjudanden varje dag. På Universitetsgatans gågata är hantverkares julstånd öppna fram till julafton. I Hansa öppnas under julen Museicentralens museibutik som betjänar fram till den 23 december.

Musik till jul

Åbo bjuder in stadsborna till självständighetsdagens festkonserter den 6 december kl. 12 och 15. Konserten leds av hederkapellmästare Leif Segerstam, solist är sopran Hanna-Leena Haapamäki. Den senare konserten sänds som direktsändning på nätet på adressen tfo.fi/live.

En grupp sångare och musiker som består av barn och unga i Åboregionen presenterar den nya barnmusikalen Hei joulu! i domkyrkan i början av december. Berättelsen är en resa till julens historia och föreställningen passar hela familjen.

Snögubbsanimationen, som blivit julaftonens tradition för många, kan upplevas på ett nytt sätt på Åbo filharmoniska orkesters konserter den 15 och 17 december. Orkesterns liveackompanjemang berikar animationen som reflekteras i konsertsalen.

Toppsopran Karita Mattila presenterar sina egna julfavoriter med pianisten Iiro Rantalas ackompanjemang på konserten Karitan joulu i Konserthuset den 18 december.

Julfrid nära och fjärran

Åbo och S:t Karins församlingar sjunger de vackraste julsångerna denna jul redan för 49:e gången. Populära allsångsevenemang ordnas fram till trettondagen.

Luciadagens stämningsfulla andakt ordnas i Åbo domkyrka den 13 december kl. 17.30. Luciaföljet kan också ses bland annat på Gamla Stortorgets Julmarknad den 19 december.

Kyrkosamfundens gemensamma fredsbudskap går ut i världen vid evenemanget Ekumenisk jul i Åbo den 16 december kl. 18 i Åbo domkyrka. Evenemangets tema Gemensamt jordklot, gemensamt ansvar, gemensamt hopp fäster uppmärksamhet vid att bekämpa klimatförändringen. Det humanitära budskapet kommer från Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen WMO. Uppträdande är sopran Helena Juntunen och kammarkören Nova. Åbo filharmoniska orkester leds av Olli Mustonen. Fritt inträde.

Den hundraåriga traditionen fortsätter när Åbo utlyser julfreden på julaftonen den 24 december kl. 12, i år åter framför havet av åskådare på Gamla Stortorget. Det är också möjligt att lugna sig till julafton i huvudbiblioteket, som är öppet till kl. 17.

Nyårsfesten inleds i Kuppis med snölekar, i Motionens underland och kl. 18 med ett fyrverkeri för barn från utebadet. Vid midnatt skjuts de traditionella fyrverkerierna på Samppalinnaberget.

Evenemang i Åbo under julsäsongen 2021

OBS! Ändringar är möjliga.
Följ aktuella begränsningar, anvisningar från arrangörerna och kom endast frisk till evenemangen. Ta med dig coronapass om det krävs.

Invigning av julsäsongen 27.11
Familjernas lykttåg, Domkyrkotorgets julfest, den Sagolika julöppningen i centrum och öppningshelgen för Julmarknaden på Gamla Stortorget. Julbelysningen tänds överallt i staden.

Julstigen:
27.11 Julparad och den Sagolika julöppningen på Universitetsgatan
4.12 Tomtarnas natt
18.12 Tomtebarnens pysseldag
joulunpolku.fi

Gamla Stortorgets Julmarknad
27.11–19.12 under fyra veckoslut före jul på lördagar och söndagar kl. 11–17.
suurtorinjoulumarkkinat.fi

Christmas Walk
Julpromenad lördagar 27.11–26.12 klo 13. Förhandsbokningar på turistinformationen eller i webbutiken kissmyturku.fi

Barnmusikalen Hei joulu!
1.12. I domkyrkan. Resan till den första julens historia. Även 2.12 kl. 16 och 4.12 kl. 10.
heijoulu.fi

Kontiaisten joulukuu
1–24.12. Ett historiefönster som förändras dagligen vid Saluhallens gränd.
turku.fi/sv/ljusstigen

Ljusevenemanget Ljusstigen
3–6.12. En ny evenemangshelg fylld med ljuskonstverk och rikligt med kringevenemang.
turku.fi/sv/ljusstigen

Ljusorientering
3.12–9.1. Ett berättelseorienterat stadsäventyr som går genom Åbos århundraden i området kring Gamla Åbo. Rutten är cirka 2,5 km lång.
turku.fi/sv/ljusstigen

De vackraste julsångerna
3.12–6.1. De kära julsångerna ekar igen som allsånger i församlingarna i Åboregionen.
turunseurakunnat.fi

Självständighetsdagens festkonserter i Åbo stad
6.12 kl. 12 och 15. Den senare konserten kan ses på nätet tfo.fi/live.

Marknaden för avskrivningsböcker i huvudbiblioteket
8.12 kl. 12–18. Bokfynd för återvinningsgåvor eller för eget nöje.

Julkonserten Liikuttava lahja
i domkyrkan 9.12 kl. 18. Avkastning från kollekt av idrottare för att stöda mindre bemedlade barnfamiljers motionsutövning.
pngcharity.com

Luciadagens andakt
i Åbo domkyrka 13.12 kl. 17.30. Sång av Lucia med sina tärnor och den svenskspråkiga församlingens barnkör.

Snögubben-konserter
animationen Snögubben med ackompanjemang av ÅFO 15.12 och 17.12 kl. 17.30 och 19 i Åbo konserthus

Karita Mattila: Karitan joulu
18.12. kl. 19. Under den väntade julkonserten ackompanjeras Karita Mattila av pianisten Iiro Rantala.

Ekumenisk jul i Åbo
16.12 kl. 18. Inspelningen kan ses på Yle TV1-kanalen innan julfreden utlyses. Fritt tillträde.

Jul på huvudbiblioteket - INHIBERAD
Kom och njut av den fridfulla julstämningen och låna t.ex. en bokgåva. Huvudbiblioteket i Åbo håller öppet kl. 11–17 under julafton 24.12.

Julfreden utlyses i Åbo
24.12 kl. 12. Julfreden utlyses av protokollchef Mika Akkanen på Brinkalahusets balkong. Utlysningen av julfreden kan följas via Rundradion på tv och radio samt via internet. Tillställningen ordnas utan publik.

Nyår i Åbo - INHIBERAD
30.12 kl. 13–16 Prognoser för det nya året, Apoteksmuseet och Qwenselska gården.
31.12 kl. 15 Motionens underland och snölekar i Kuppis. Barnens fyrverkeri kl. 18.
31.12 kl. 24 traditionell fyrverkeri från Samppalinnabacken.

Trettondagsskrinning - INHIBERAD
6.11 kl. 11–15.30 Barkplan

Fler evenemang under julen hittas på adressen www.turku.fi/sv/jul

Mera information:

turku.fi/valonpolku
turku.fi/vapaa-aika
turunseurakunnat.fi/joulu
turku.fi/joulunpolku
suurtorinjoulumarkkinat.fi