Julsäsongen i Åbo startar traditionellt under det första adventveckoslutet. Julbelysningen tänds redan denna vecka och på lördagen den 27.11 är den stora öppningsdagen med program för alla åldrar.

Julbelysningsobjekten som är bekanta från i fjol börjar småningom lysa under sista veckan i november. Kuppis fågeldamms och Trafikstadens julbelysning tänds på fredagen den 26.11 kl. 18. Även ljusbollarna i Braheskvären och Porthansskvären, de ljusbelagda hornhuvudena i Stationsskvären och de rödglödande ljusbollarna i Svante Dahlströms parkdunge tänds närmare adventveckoslutet. Teaterbron  vid Åbo stadsteater blir påklädd. Temat är Hobitäventyret "Hobitti" som nyligen haft premiär.

Julsäsongens öppning den 27.11

På lördagen den 27.11 firar vi den stora julöppningen på det sätt som redan till största delen blivit traditionellt.

Kuva: Denisse Islas

Vi samlas när kvällen börjar skymma i andan av Åbo kulturhuvudstads 10-årsjubileum till familjernas lykttåg, som för julens ljus från Teaterbron till Domkyrkotorget. Lyktan kan göras klar i förväg enligt Äventyrsparkens anvisningar. Instruktionerna finns på adressen turku.fi/valonpolku/oheisohjelma/lyhtyprojekti (på finska)

På Domkyrkans Julgransfest hålls barnens musiklekis, där vi värmer upp till takten av Tuuli Paasolainens band. Kyrkråttorna Hilda och Hulda håller i taktpinnarna och leder oss till kvällens höjdpunkt, den gemensamma nedräkningen som tänder de 722 lamporna i Domkyrkans julgran. Julhälsningen framförs på evenemanget av domprosten Aulikki Mäkinen.

Från skenet av julgransljusen hinner man ta sig vidare för att beundra eldshowens otroliga trick på Julmarknaden på Gamla Stortorget. Efter det ansluter vi oss till den upplysta julparaden som startar från Biblioteksbron vid Auraåstranden och leder folket till Universitetsgatans Sagolika julöppning.

I paraden deltar paradflickorna, musikkåren från Metsänkävijät, snöprinsessorna samt Julgubben och Tomtemor tillsammans med en dansande tomtegrupp. Tomteflickan bär med sig julens ljus i paraden och räcker över det till Snödrottningen som tänder gågatans julbelysning till sitt fulla sken. I programmet på den Sagolika julöppningen får vi bland annat höra sång och musik av Jessica Uussaari.

Julparaden 2019, by Timo Jakonen

Programmet:

kl. 14.45 Familjernas lykttåg från Teaterbron.
kl. 15.45 Domkyrkans Julgransfest: barnens musiklekis, kyrkråttorna, Tuuli Paasolainens band och tändning av julgransljusen.
kl. 16.30 Eldshow på Julmarknaden på Gamla Stortorget
kl. 17 Julparaden som leder till den Sagolika julöppningen på Universitetsgatan.
kl. 18 Julbelysningen tänds på gågatan.

Julstämning och dofter av jul från julmarknader

Det anordnas stämningsfulla julmarknader i Åbo under hela december. Den mest välkända, Julmarknaden på Gamla Stortorget, öppnar under julöppningsveckoslutet den 27.11 och håller öppet under de fyra adventveckosluten före julen på lördagarna och söndagarna kl. 11−17. På Gamla Stortorget finns det förutom försäljningsstånd massor av program såsom skådespel, musik och cirkus. På marknaden kan man naturligtvis också träffa Julgubben och tomtemor.

Uuden Muotoilun Joulumarket samlar den 27–28.11 design från Åbo, inredning, kläder och smycken i Rettigs gamla fabrik. Under julöppningsdagen den 27.11 bjuder även Aboa Vetus & Ars Novas museibutik på julstämning och glögg.

Andra julmarknader och evenemang hittar du på sidan turku.fi/jul

Du deltar väl i evenemangen endast om du är frisk. Det lönar sig att kolla upp de aktuella begränsningarna på arrangörernas sidor.