Åbo har valts till årets museistad i Kulturgalan som ordnades i Tammerfors den 25 november. Juryn, som bestod av ett flertal påverkare inom kulturen, samhället och näringslivet röstade fram vinnaren av tre förslag framlagda av en priskommitté.

I priskategorins kandidatnominering letade man efter städer som i sina museilösningar har lyckats med att bjuda på finländskt kulturarv på ett synnerligen lockande, mångsidigt eller kreativt sätt under de utmanande förhållanden som råder och har rått under åren 2020 och 2021. Åbos versatila utbud av museer som utmärker sig som föregångare inom den digitala utvecklingen och är pionjärer för hela branschen, övertygade juryn till stadens fördel. 

Prisetmottogs av Åbo stads museidirektör Juhani Ruohonen på Kulturgalan i Tammerfors. Ruohonen är glad över utnämningen till årets museistad.

– Tack till juryn och tack till alla Åbomuseer, och i synnerhet ett stort tack till alla besökare och all personal. Museerna har tagit ett enormt digitalt kliv under de senaste två åren och vi har lyckats med att nå publiken på nya och lockande sätt, säger Ruohonen.

Till Åbos fördel och styrka hör en bred helhet av olika museer, såsom Aboa Vetus & Ars Nova, Forum Marinum, Åbo konstmuseum, Sibeliusmuseum och museerna som ägs och drivs av Åbo stad. 

– Ett intressant komplement i det framtida utbudet utgörs av Museum för historia och framtiden, som kommer att öppna när staden firar sitt 800-årsjubileum år 2029. Detta är en utmärkt situation att bygga vidare på, och utnämningen till årets museistad kommer att synas i museernas gemensamma verksamheter, berättar Ruohonen. 

De övriga kandidaterna var S:t Michel och Tavastehus.