Den tredje vaccinationsomgången har kommit väl igång i Åbo. Det är viktigt att Åbobor över 60 år tar den tredje vaccindosen så fort som möjligt, eftersom många i åldersgruppen har fått den andra dosen för mer än fem månader sedan.

AKTUELL INFORMATION OM CORONAVIRUSET OCH VACCINATIONERNA:

  •  

– Den snabba spridningen av omikronvarianten ute i världen sätter press på den tredje vaccinationen av i synnerhet 60-plussarna och personer som hör till riskgrupperna. Därför har Åbo ordnat nya vaccinationer utan tidsbokning och nu är rätt tid att ta vaccinet, betonar ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi.

Coronavaccinet går att få utan tidsbokning till exempel söndagen den 19 december kl. 8.30–15.15 i Centrums, Runosbackens och Tallbackens hälsostationer. Pop up-mottagningen på Satakuntavägen 105 vaccinerar alla vardagar utan förbokad tid (mån–fre kl. 8.45–15.15). Mera information om pop up-mottagningarna finns på sidan www.turku.fi/sv/pop-up-vaccination.

I vaccinationsmottagningen på Satakuntavägen 105 ges söndagen den 19 december coronavaccinet till klienter med förbokad tid. Dessutom kan ett begränsat antal klienter vaccineras utan tidsbokning.

Totalt 156 132 personer eller 87,9 procent av alla Åbobor över 12 år har fått den första vaccindosen. Två doser har givits till 146 855 personer (82,9 procent av alla Åbobor över 12 år) och tre doser har givits till 28 157 Åbobor (15,9 procent av alla över 12 år).

Vaccinationerna av barn i åldern 5–11 år inleds, riktlinjer för vårdpersonalen på kommande

Coronavaccinationerna av barn i åldern 5–11 år som hör till en riskgrupp sätter igång söndagen den 19 december. Då ges vaccinet kl. 9.30–15.15 i Tallbackens rådgivningsbyrå (Luolavuorivägen 2, byggnad 1 C) utan tidsbokning. Vaccinationerna fortsätter med tidsbokning tisdagen den 21 december. Mera information om vaccinationerna av barn i riskgrupperna finns på webbsidan www.turku.fi/sv/coronavaccination-av-barn.

Social- och hälsovårdens arbetstagare får den tredje dosen antingen av den egna företagshälsovården eller i hemkommunen.

– Om riksdagen godkänner paragraf 48A i lagen om smittsamma sjukdomar kommer arbetsgivaren att vara förpliktad att försäkra sig om att personalen och studerande har ett skydd mot smittan antingen genom vaccination eller genomgången covid-19. Nu är det rätt tid för personer som arbetar inom vården att ta den första dosen så att ett skydd hinner bildas, understryker Peltoniemi.

Flera av Åbo stads verksamheter erbjuder hjälp med coronapasset

Coronapasset används för personer över 16 år i majoriteten av Åbo stads tjänster i varje fall fram till den 31 december 2021. EU:s coronaintyg fungerar som coronapass, och intyget går enklast att få i Mina Kanta-tjänsten.

Stadsbor som inte använder smarttelefon eller har tillgång till printer kan under verksamheternas öppettider få hjälp med att ladda ner och skriva ut coronapasset i biblioteken, i Impivaara simhall samt i samservicekontoren Monitori vid Salutorget och i köpcentret Skanssi. Ta med nätbankskoder eller ett mobilcertifikat för inloggning i Mina Kanta. Hjälpstationerna assisterar med att skriva ut coronapasset, och ingen tidsbokning behövs.

Invånare i Åbo som inte kan skriva ut intyget eller saknar tillgång till Mina Kanta får hjälp i coronapassärenden antingen i hjälpstationen i Åbo stadssjukhus eller av övervakningen av smittsamma sjukdomar. Personer som saknar nätbankskoder, men har finsk personbeteckning och har fått vaccinen i Finland eller genomgått covid-19, får hjälp i coronapassärenden i hjälpstationen i stadssjukhusets huvudaula (Kommunalsjukhusvägen 20) alla vardagar mån–fre kl. 8–12. Tidsbokning behövs inte, men det är skäl att förbereda sig på att köa.

Personer som inte har finsk personbeteckning eller har fått vaccinet utomlands bör ta kontakt med övervakningen av smittsamma sjukdomar, andra våningen i Tallbackens hälsostation (öppet mån kl. 8–12 och 13–16 samt tis–fre kl. 8–12). Det kan ta en stund att klargöra ärendet, och man får inte coronapasset medan man väntar. Det är även bra att vara beredd på att köa. Mera information om coronapasset finns på webbsidan https://www.turku.fi/sv/nyhet/2021-12-10_coronapasset.

Användning av munskydd befriar vaccinerade från karantän i fall av exponering för omikron

Coronaläget i staden har inte försämrats sedan förra veckan, men man följer hela tiden noga med läget. Smittspridningen bland barn minskar bland annat på grund av åtgärder som vidtagits i skolorna.

Omikronfallen i Åbo kommer i huvudsak från utlandet. Därför bör personer som nyligen kommit från en utrikesresa och uppvisar symtom söka sig till ett coronatest även om vaccinationerna är i skick. Detta saktar ner smittspridningen av omikronvarianten.

– Riskerna som hör till omikron kan minimeras genom att använda munskydd på arbetsplatserna i sådana fall där det inte är möjligt att arbeta hemifrån. Även dubbelvaccinerade som utsätts för omikronvarianten sätts i karantän om man inte använt munskydd. Vi inväntar mera information om omikronvarianten under de kommande dagarna och anvisningarna kommer att uppdateras enligt dessa, berättar Peltoniemi.

Om det inte är möjligt att komma till provtagning under julsäsongen är ett hemtest ett bra alternativ till exempel för vaccinerade vuxna eller barn med lindriga symtom. Hemtesten innehåller tydliga instruktioner och Institutet för hälsa och välfärd har gjort en video om självtest. Hemtest finns till salu i matbutiker och apotek. Man bör alltid kontakta hälsovården i fall av allvarliga symtom. Man bör undvika att delta i julevenemang eller besöka ålderstigna släktingar om man har minsta symtom på förkylning.

Coronaepidemin i Meyer Turku Ab har bedarrat

De obligatoriska hälsokontrollerna som regionförvaltningsverket föreskrivit Meyer Turku Ab:s varvsområde fortsätter till och med jul och fortsätter efter nyår till den 3 januari. Coronaepidemin på varvet har lugnat ner sig efter att de obligatoriska hälsokontrollerna infördes. Vaccinationstäckningen bland varvets arbetstagare har även ökat tacknämligt.

– De flesta nya arbetstagare som kommer från utlandet har vaccinationsskyddet i ordning. De obligatoriska hälsokontrollerna har haft en klart positiv effekt, bedömer Peltoniemi.

Under julen och i början av januari sker förändringar i den mobila coronabekämpningens tidtabeller. Uppdaterade tider finns samlade på sidan Den mobila coronaprovtagningens öppettider i december och januari

Julfreden utlyses utan publik

Åbo utlyser julfred från Gamla Stortorget på julafton den 24 december 2021 kl. 12. Julfreden kommer att utlysas utan publik. I ett läge med tilltagande smittspridning av omikronvarianten vill inte Åbo stad ordna ett stort evenemang där stadsborna kan utsättas för smittan.

Det går att följa med utlysningen av julfreden via Yles kanaler på radio och teve. Gamla Stortorget kommer att avgränsas och utlysningen kommer inte att höras utanför det avgränsade området. Julfreden proklameras av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen.

Åbo stramar åt munskyddspraxis i Fölitrafiken

Sedan den 26 november är det obligatoriskt att använda munskydd i Fölis bussar. Åbo stramar nu åt insatserna angående användningen av munskydd. I fortsättningen får man inte stiga på bussarna utan munskydd. Under rusningstiderna kommer munskydd att delas ut till personer som inte har ett eget. Munskyddstvånget gäller alla passagerare över 12 år tillsvidare. Även chaufförerna använder munskydd med iakttagande av hälsa och trafiksäkerheten. Passagerare uppmanas att använda kort- eller kontaktlös betalning.

Nyckelord: