På grund av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut stänger Åbo stads simhallar och lokaler för inomhusmotion under årets första veckor, och alla publikevenemang inhiberas för motsvarande tid. Coronapasset tas tillfälligt ur bruk från och med den 30 december.

Regionförvaltningsverket i Egentliga Finland har den 29 december 2021 fattat beslut om nya restriktioner för olika fritidstjänster. Åbo stads lokaler för inomhusmotion och simhallarna håller stängt mellan den 1 och den 15 januari 2022. 

Handledd tränings- och tävlingsverksamhet för barn och unga under 18 år (födda 2004 eller senare) fortsätter normalt utan publik.
Tillåten är även träning samt spel, matcher och turneringar utan publik, som räknas till toppidrott (två högsta serienivåer i lagsporter och individuella grenar på FM-nivå för 2003 eller tidigare födda). Toppidrottare bör vara förberedda på att styrka sin identitet vid behov. Skolornas undervisningsverksamhet på idrottsplatserna fortsätter som vanligt och till exempel simundervisningen kan ordnas och lärarna kan fortsättningsvis boka turer för elever som är yngre än 18 år. Terapi och rehabilitering som är ordinerad av läkare är tillåten under handledning av en yrkesperson. Den aktör som använder stadens motions- och idrottsplatser ansvarar för att en hälsosäkerhetsplan för verksamheten är gjord.  

Restriktionerna gäller även för publikevenemang och sammankomster. Trettondagsskrinningen på Barkplan den 6 januari är inhiberad och till exempel allmänna skridskoturer och Barnmotionens underland ställs in under beslutets giltighetstid. Åbo stads simskolor för barn ordnas normalt från och med den 8 januari, men babysim är inhiberad. 

Motions- och idrottsplatserna håller öppet som vanligt enligt öppettiderna torsdagen den 30 och fredagen den 31 december. Coronapasset kan inte användas för att kringgå restriktionerna. Användning av munskydd förutsätts i alla inomhuslokaler av alla över 15 år förutom under själva prestationen. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid handhygien och tillräckliga avstånd. Vi rekommenderar även att man använder munskydd utomhus om det uppstår trängsel. Gå inte till idrottsplatserna om du är sjuk, har förkylningssymtom eller är satt i karantän.  

Utemotionsplatserna har öppet 

Nu är det rätt tid att njuta av friluftsliv, för Åbo stads utemotionsplatser har öppet för alla. På grund av restriktionerna är omklädningsrummen stängda, men mera bänkar har lyfts ut vid isarna för att underlätta byte till skridskor. Kom trots allt ihåg att hålla tillräckligt långa avstånd till andra även utomhus, undvik trängsel och rusningar och motionera tryggt. Skid- och skridskouthyrningarna har öppet som vanligt, men besöken i uthyrningarna begränsas. Skiduthyrningen får nya öppettider under första veckan i januari.  

Åbo sänder ett varmt tack till alla som använder stadens motionsplatser och till idrottsföreningarna för ett ansvarsfullt agerande. Vi önskar er alla en aktiv vintersportsäsong och ett gott nytt år!