Hittade du en intressant platsannons, men har svårigheter med att skriva ett ansökningsbrev? Karrärtränaren berättar hur man bör inleda ansökan, vad den ska innehålla och vad det inte lönar sig att skriva.

SÄRDRAG AV ETT BRA ANSÖKNINGSBREV:

  • målmedvetenhet
  • beskriver sökandens personlighet
  • inriktat till det arbete som söks
  • kompletterar CV:t
  • tydligt och lättläst
  • sparat i PDF-format

Det kan vara utmanande även för en erfaren arbetssökande att skriva en fritt formulerad arbetsansökan, för att inte nämna någon i början av sin jobbsökning. Det svåraste är ofta att inleda brevet. Hur ska man inleda ansökan så att rekryteraren vill läsa nästa stycke?

– Det viktigaste är att gå rakt på sak och nämna det viktigaste i början av ansökan. Svamla inte genom att berätta att du såg platsannonsen på företagets webbplats och beslutade att söka, säger karriärhandledare Katja Mäkelä-Laakkonen från Åbo stads sysselsättningstjänster.

Sökanden bör ändå komma ihåg att vara sig själv och inte låtsas vara något annat i sin ansökningstext. Det är viktigt att ansökan beskriver personen bakom texten.

– Det som fungerar för kompisen kanske inte fungerar för en själv, påminner Mäkelä-Laakkonen.

Var målmedveten, inte ödmjuk

Ansökningsbrevet ska stödja och kompletterar CV:t utan att upprepa samma saker. Ansökans andra namn, motivationsbrev, beskriver enligt Mäkelä-Laakkonen mycket väl vad brevet handlar om.

– I enlighet med sitt namn är det fråga om att visa sökandens motivation och vilja att komma på intervju och få det arbete som erbjuds, sammanfattar hon.

Därför lönar det sig att gallra bort onödig anspråkslöshet från ansökan. Arbetsgivaren är sannolikt inte intresserad av din livshistoria, utan vill veta varför just du borde kallas in på intervju.

– Även om man ofta söker en så kallad bra typ till ett arbete, bör man inte vara alltför ödmjuk i ansökningen utan målmedveten. Betona inte och ursäkta dig inte för eventuella brister, säger Mäkelä-Laakkonen.

Rikta ansökan enligt arbete

I arbetsansökan ska du berätta hur du uppfyller du urvalskriterierna för arbetet som anges i platsannonsen. Liksom CV:t ska också ansökningsbrevet riktas till den arbetsplats som söks.

Läs alltid platsannonsen noga och försök svara på de förväntningar som anges där. Ett bra sätt är att hela tiden hålla annonsen bredvid sig och se till att ansökningsbrevet motsvarar den.

Liksom CV:t ska också motivationsbrevet vara tydligt och lättläst. Efter den första läsningen ska läsaren förstå om du uppfyller de yrkesmässiga kraven och har de rätta personliga egenskaperna.

– Dela texten i några stycken och kom ihåg att motivationsbrevet ska rymmas på en sida, påminner Mäkelä-Laakkonen.