Man planerar att ta i bruk servicesedlar för hälsostationernas allmänläkarmottagningar. Målet är att underlätta tillgången till icke-brådskande och halvbrådskande vård samt få kontroll över vårdköerna. Servicesedlarna kan tas i bruk i början av februari 2022 eller så snart det är tekniskt möjligt.

Ett möjligt införande av servicesedlar är en del av åtgärdsplanen för att förbättra tillgången till vård på hälsostationer. Social- och hälsovårdsnämnden beslutar om saken vid sitt möte 15.12.2021.

Om man beslutar att ta i bruk servicesedeln väljer Åbo hälsovårdscentral ut de patienter från Åbo som erbjuds en servicesedel.

– Om hälsovårdaren på hälsostationen i samband med bedömningen av vårdbehovet konstaterar att patienten behöver halvbrådskande vård eller icke-brådskande periodisk kontroll, kan patienten erbjudas en servicesedel som alternativ till läkarmottagningen på den egna hälsostationen. Patienter har också alltid möjlighet att vägra ta emot servicesedlar och välja stadens egna hälsostationstjänster, konstaterar sakkunnigläkare Katariina Kauniskangas.

Till ett besök hos en privat serviceproducent med servicesedel hör en klinisk undersökning på allmänläkarnivå, nödvändiga normala laboratorie- och avbildningsundersökningar och tolkning av dem, nödvändiga små åtgärder (t.ex. vanliga läkemedelsinjektioner), recept, utlåtanden och remisser till den specialiserade sjukvården samt strukturerad dokumentering av dessa i patientjournalen.

Servicesedlar tas i bruk i februari 2022

Serviceproducenterna kan börja ansöka om att bli servicesedelproducenter i systemet för servicesedlar och köpta tjänster (PSOP) från och med 20.12.2021. När de som ansöker om att bli serviceproducenter har fört in sina uppgifter i PSOP-systemet godkänns de som serviceproducenter inom två månader.

En patient som har erbjudits och valt att ta emot en servicesedel får uppgifterna om servicesedeln som textmeddelande eller per telefon. Därefter väljer patienten en lämplig serviceproducent från det elektroniska PSOP-systemet (parastapalvelua.fi) och bokar själv en tid till serviceproducentens mottagning. Målet är att börja bevilja klienter servicesedlar 1.2.2022.

Servicesedelns värden har fastställts enligt kostnaderna för läkarmottagningarna vid Åbo stads hälsostationer för egen verksamhet. Serviceproducenten kan fakturera klienter för en självriskandel som kan vara högst lika stor som hälsovårdscentralens avgift.

Kostnadseffekten beräknas uppgå till högst 1,2 M€ under 2022.

Ibruktagandet av servicesedlar för allmänläkarmottagningar på hälsostationsnivå är en del av den åtgärdsplan för att förbättra tillgången till vård på hälsostationer som social- och hälsovårdsnämnden godkände vid sitt möte 29.9.2021. Social- och hälsovårdsnämnden beslöt redan tidigare om anskaffning av distanstjänster för recept samt tidsboknings- och telefontjänster vid sitt möte 10.11.2021.