I år är det 40 år sedan Barnkulturcentret Äventyrsparken inledde sin verksamhet. Programmet för Äventyrsparkens jubileumsår innehåller till exempel publiceringen av en egen pysselbok och en födelsedagsfest.

Äventyrsparkens jubileumsår inleds med en färggrann ljusinstallation som engagerar barn. I parken kan man njuta av ljusen ända fram till vintersemesterveckan. Stiftelsen Åbo 2029 har stött genomförandet av ljusinstallationen. Parken besöks också av överraskande och fantastiska gäster.

Pysselboken publiceras i mars

Under vinterlovet får barnen som framtida arkitekter bygga en futuristisk stad. Fantastiska konstruktioner, ljus och ljudvärlden leder besökare till framtidens stad. Publiken kan bekanta sig med stadens liv på fredagen 25 februari.

Äventyrsparkens egna pysselbok jubileumsåret till ära publiceras i mars. Boken innehåller roliga uppgifter, svåra problem och fantastiska labyrinter. Bokens uppgifter lockar till att färga, rita och pyssla.

Utöver teaterföreställningarna kan man i teatern Timantti besöka Äventyrsparkens närhistoria när den vaknar till liv med hjälp av dockor, scenografi och rekvisita. I lokalen byggs ett äventyr med berättelser som är lätt att sjunka in i.

På sommaren fortsätter parkkonstnärsverksamheten i Äventyrsparken i samarbete med konstnärerna. Överraskande möten och verksamhet som engagerar barnen utlovas under hela sommaren. Som vanligt är den populära trafikstaden öppen. Nästa sommar är trafikstaden öppen även under veckosluten.

I juni firas födelsedagar

Barnkulturcentret Äventyrsparken firas sin födelsedag i början av juni den 8 juni. Som gåva får Äventyrsparken en lerrelief som barnen och familjerna har gjort. Detta gemenskapskonstverk har byggts upp i avgiftsfria konstverkstäder som leddes av Äventyrsparkens konstledare 2020 och 2021. Till födelsedagen hör även delikatesser och ballonger samt överraskningsprogram. Dessutom börjar SeikkisAreena 8 juni, som hämtar intressanta personer till parken för att diskutera barnkulturen.

Jubileumsåret syns också i staden, biblioteket, Brinkala galleri, parken och barnens egna konstgalleri.

Äventyrsparkens konstverkstäder, hobbyklubbar och kurser, parkkonstnärsverksamhet och föreställningar föds som tjänster som produceras av professionella inom konst för barn. Barnkultur uppstår också som ett samarbete mellan barn och konstnärer eller som barnens självständiga uttryck.

Barnkulturcentret Äventyrsparken stöder barnens kulturella rättigheter genom att erbjuda mångsidig konst- och kulturverksamhet för barn och unga, barnfamiljer samt skolor och småbarnspedagogik året runt. Äventyrsparken grundades 1982 och är en del av ett riksomfattande nätverk av barnkulturcenter.

Kommande evenemang under jubileumsåret:

Vintersemesterkurs Framtidens arkitekter vecka 8.

Häxornas påsk 17.4

Rekvisitautställning i Timantti 2.5–23.6

Invigning av sommaren och födelsedagsfestens program 8–9.6: Avslöjande av lerrelief-gemenskapskonstverket och diskussion om barnkulturen på SeikkisAreena.

Utställning om insekter i Brinkala galleri 5.8–11.9

Under höstlovet ordnas ett spökevenemang på dockteatern.

I november visas hobbyklubben Luovat kädets utställning i stadsbiblioteket.

I november under barnrättsveckan ordnas program i Äventyrsparken.