Borgmästare Minna Arve presenterade Åbos nya stadsstrategi för stadsstyrelsen måndag 7.2.2022.

Den nya stadsstrategin leder Åbo in på 2030-talet. Där anges vilka som är stadens mål och hur Åbo ser ut under nästa årtionde.  I strategin ingår åtta tyngdpunkter: smidig vardag, hållbar tillväxt, välfärd, livskraft, natur och klimat, utbildning, kultur och internationalism. För varje tyngdpunkt har det fastställts egna mål och mätare. Hur målen har uppfyllts bedöms och följs upp årligen i samband med rapporteringen av verksamheten och ekonomin.

Innehållet i strategin har bearbetats på bred basis. I en verkstad som ordnades i samband med fullmäktiges seminarium fastställdes utgångspunkterna för innehållet i strategin. I samband med beredningen har staden bett stadsborna, företagen, sammanslutningarna, stadens anställda och Åbos grannkommuner komma med synpunkter på framtidens riktlinjer. I början av 2022 har innehållet preciserats tillsammans med borgmästarna och fullmäktigegrupperna.

Stadsfullmäktige godkänner strategin 14.2

Det blev aktuellt att uppdatera strategin då nya fullmäktige inledde sin mandatperiod i höstas. Enligt 37 § i kommunallagen ska kommunen ha en kommunstrategi, i vilken fullmäktige beslutar om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. Kommunstrategin ses över åtminstone en gång under fullmäktigeperioden. Åbos strategi har reviderats senast under den föregående fullmäktigeperioden 2018. 

Under denna fullmäktigeperiod övergick Åbo till borgmästarmodellen. Samtidigt uppdaterades stadens styrmodell. Genomförandet av strategin på lång sikt styrs av borgmästarprogrammet som man kommer överens om varje fullmäktigeperiod och stadens styrdokument. De kortsiktiga målen för verksamheten ingår i de verksamhets- och serviceplaner som man årligen kommer överens om. 

Det föreslås att stadsfullmäktige förutom stadsstrategin godkänner förteckningen över stadens strategiska styrdokument. För varje styrdokument har separat fastställts ett organ som godkänner dokumentet.

www.turku.fi/sv/strategi

Nyckelord: