Det finns massor med härligt sportlovsprogram i Åbo! Vecka 8 bjuder på intressanta guidningar, knåp och pyssel, uppfinningar, uteliv, musik och en massa annat.

Hälsotryggt i verksamheterna 

 • Vi förutsätter att alla som är 12 år eller äldre använder munskydd i inomhusverksamheterna, om man inte av hälsoskäl är förhindrad att använda skydd.
 • Observera anvisningar om trygga avstånd samt god hand- och hosthygien med anledning av coronaepidemin.
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk eller har förkylningssymptom.
 • Läs mera om aktuella rekommendationer och begränsningar.

Sportlovet kallar till friluftsliv 

Sportlovet är till brädden fyllt med olika frilufts- och motionsalternativ. Barkplan och skridskomasken i Kuppis med uthyrningar samt många av Åbos naturisar håller öppet för skridskoåkare. På Barkplan ordnas skridskoskolor och sportlovet kulminerar i Fastlagsåkning på Barkplan för hela familjen, söndagen den 27 februari klockan 12–15.30. Allmänna turer ordnas dessutom i ishallarna och i Impivaara kallar skidspåren där du kan hyra utrustning i skiduthyrningen. Alla fartmonster kan styra kosan mot pulkabackarna eller till Hirvensalo skidcentrum. Förutom uteliv går det dessutom bra att stoja i vattnet och träna simning i Impivaara och Petrelius simhallar. Barnmotionens underland bjuder också på sportlovet på glada stunder för familjens yngsta.  

Huvudbibliotekets Saga kliver in i uppfinningarnas värld 

I bibliotekets barnavdelning Saga firas teknikens och uppfinningarnas temavecka. Under veckans lopp funderar vi på tekniska manicker och kufiska uppfinningar. Det utlovas djupdykningar i programmeringens hemligheter och annat inspirerande program för både skolbarn och yngre barn med familjer.

Sportlovsprogram i museerna

Bege dig ut i friska luften och kom och grilla korv på Kurala Bybacke. Gå på riddarguidning i Åbo slott, skapa själv i WAM eller se Biologiska museets populära utställning Bara bajs! Du hittar öppettiderna och annan info här.

 • Sportlovsguidning på svenska i Apoteksmuseet och gården Qwensel den 26 februari kl. 13
  Hur levde man i gården Qwensel för tvåhundra år sedan, när professor Pipping och hans familj bodde här? Guidningar på finska 19–27 februari kl. 14
 • Bara bajs! Utställning i Biologiska museet
  Spillning, kulor och pärlor… Vad berättar bajset för oss och kan man ha någon nytta av det? Utställning-en leder oss längs med avföringens spår och bjuder på överraskande synvinklar på spillningen runtom-kring oss.
 • Sportlovsdagar på Kurala Bybacke 23–24 februari kl. 11–16
  I huset Iso-Kohmo får du följa med vardagssysslor enligt 1950-talsmodell. I Försöksverkstaden knåpar vi med vintern som tema och vid lägerelden får du grilla korv. Ta med egna korvar, skidor och pulkor! Kom också ihåg vår öppna tisdagsverkstad den 22 februari kl. 13–17.30 med rolig origami som tema, och öp-pet veckoslut den 26–27 februari kl. 13–17, där man får snickra fågelholkar, blom- och förvaringslådor och serveringsbrickor.
 • Riddarguidningar på svenska i Åbo slott 25–27 februari och 4–6 mars
  På riddarguidningarna beger vi oss på skattjakt och får höra spännande historier om riddarnas och hov-folkets liv i det gamla slottet. Rundvandringens höjdpunkt är en festlig ceremoni i kungligt sällskap. På svenska fre–sön 25–27 februari och 4–6 mars kl. 12.30. På finska 22 februari–6 mars tis–sön kl. 11 och 14. På finska ordnas även guidningarna Turun linnan arkea ja juhlaa (Vardag och fest i Åbo slott), 22 feb-ruari–6 mars tis–sön kl. 12.15 och 16.30. Guidningarna berättar om livet i slottet, om festligheter och var-dag, krig och kärlek, livet på medeltiden och renässanshovets prakt. Slottsverkstaden har vardagens skönhet som tema. Verkstaden är öppen 22 februari–5 mars, tis–lör kl. 12–16.

Skapande arbete, spel och musik i Vimma

Koppla loss i Vimma! Skapande arbete med smycken, nyckelringar, scrunchies och keramik på programmet. Aulan bjuder på skönt häng kring spel, och i bandkvällen på fredagen den 25 februari kl. 18 uppträder Underclass och Destinesia. Unga bjuds på gratis mellanmål. Vimma och caféet håller öppet 21–25 februari, mån–tors kl. 12–20 och fre kl. 12–18. Verksamheten är avsedd för barn och unga i åldern 9–29 år. Handledning på finska.

Ungdomsgårdarna har öppet 

Ungdomsgårdarna bjuder på trevligt program på olika håll i Åbo. Öppettider och annan info finns på webbsidan och i ungdomsgårdarnas sociala medier. 

Sportlovsskoj i knutarna kommer med program i skolor och bollhallar 

Lekar, konst- och trickbanor, bollspel och test av olika hobbyer mån–fre kl. 11–14 i skolorna i Jäkärlä, Kråkkärret och Övre S:t Marie samt i Aunela och Nunnebergets bollhallar. Det går bra att delta en stund eller under alla tre timmar. Instruktörerna möter vid dörren vid jämna klockslagen 11, 12 och 13. Verksamheten är avsedd för barn i lågstadieålder. Anmälningar och mera information.  

Framtidsplanering och ljusinstallationer i Äventyrsparken 

På kursen Framtidens arkitekter den 21–24 februari kl. 12–16 funderar vi tillsammans på hur framtidens stad skulle kunna se ut. På kursen söker vi inspiration i video, ljus, ljud och i det mångsidiga hobbymaterialet med bland annat magisk uv-målfärg. Barnens vision av framtidens stad visas i Diamantteatern fredagen den 25 februari kl. 12–17. I parken finns dessutom en ljusinstallation, som förverkligats med stöd från stiftelsen Åbo 2029. Läs mera och anmäl ditt barn här.  Handledning på finska.   

Leta snögubbar och delta i snögubbsbingo 

Bonga snögubbar i knutarna kring Me-huset i Pansio, S:t Marie byhus, i Slottsparken eller i omgivningen runt Kurala Bybacke. Det går bra att bege sig ut på snögubbsspårning ute i den fria luften och lösa tankenötterna när det passar en bäst. Anvisningar och tips för rundvandringen finns på webbsidan och som färdigt utskrivna bingolappar i Me-huset, byhuset, på Åbo slott eller i Kurala Bybacke under verksamheternas öppettider.   

Filharmonikernas duo uppträder i Sibeliusmuseum 

I Åbo filharmoniska orkesters kammarkonsert söndagen den 27 februari kl. 15 uppträder Nicolas Indermühle, tuba, och Jussi Markkanen, slagverk. Ett lysande program har skrivits för den sällsynta kombinationen av instrument, berättar musikerna som även har planerat konserten. På eftermiddagen får man höra musik av Jarmo Sermilä, Matei Gheorghiu, Max Seide Lethin, Arttu Takalo och Telmo Marques. Läs mera.
  

 

  

 

 

 

Nyckelord: