Stadsstyrelsen har beslutat att göra förslaget till Generalplan 2029 allmänt tillgängligt. Förslaget kommer att finnas tillgängligt 31.1–23.3.2022. Under denna tid har alla möjlighet att lämna en påminnelse om planen.

Utkastet till Generalplan 2029 finns tillgängligt 31.1.-23.3.2022 

Stadsstyrelsen har beslutat att göra förslaget till Generalplan 2029 allmänt tillgängligt. Förslaget kommer att finnas tillgängligt 31.1–23.3.2022. Under denna tid har alla möjlighet att lämna en påminnelse om planen. 

Generalplanen är en schematisk plan som används för att styra utvecklingen av stadsmiljön och transportlösningar samt samordningen av olika verksamheter. Generalplanens viktigaste övergripande mål är att stärka Åbos ställning, attraktionskraft och konkurrenskraft. De andra allmänna målen berör hållbar utveckling, defragmentering av stadsstrukturen, förebyggandet av ojämlikhet, ekologiska nätverk och urban biologisk mångfald, turism och rekreation, tillgänglighet, logistik och tillgänglighet inom alla transportsätt. 

Befolknings- och sysselsättningsmålen i generalplanen är 220 000 invånare och 115 000 jobb (mål fastställda av stadsstyrelsen den 22 maj 2017). 

De detaljerade målen är uppdelade i fyra teman: 

  • utvecklingen av stadens centrum 

  • näringslivets driftsförutsättningar 

  • positiv demografi och attraktiva bostadsområden 

  • rörlighet i en hållbar stadsstruktur. 

Generalplanen består av åtta kartor. Karta 1 (Samhällsstruktur) innehåller markanvändningens områdesreserveringar, det vill säga anteckningar om områdenas huvudsakliga användningsändamål och de strategiska anteckningarna som beskriver de huvudsakliga utvecklingsområdena. Andra kartor fokuserar på olika markanvändningsteman som relaterar till bostäder, jobb, näringar, tjänster, säkerhet, transport, vattenförvaltning samt kultur- och grönmiljö. 

När den träder i kraft kommer Generalplan 2029 att ersätta Generalplan 2020 och delgeneralplanerna för Skanssi och Piispanristi, Slottsstaden och Övre S:t Marie – Koskennurmi. Delgeneralplanerna för Hirvensalo, Bangårdsområdet och Runsala kommer fortsättningsvis att gälla, förutom en del av Bangårdsområdets anteckningar gällande järnvägstrafik (LR). 

Generalplanen 2029 ersätter inte den delgeneralplan för Satava-Kakskerta som godkänts av fullmäktige, inte heller de pågående delgeneralplanerna för S:t Marie-Ilmarinen och Flygplatsen och dess omgivning. 

För mer information: Generalplan 2029