Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har under 2018 beslutat att transporter av slam från slamavskiljare och slutna tankar, som hör till kommunens avfallshanteringsansvar, övergår till kommunalt anordnat transport i hela dess verksamhetsområde senast 2026. Under hösten 2022 börjar transporter som kommunen anordnar på nya områden. Innan avfallshanteringsnämnden beslutar slamtransportavgifter samt grunder för avgifterna kan skriftliga åsikter om taxautkastet lämnas senast den 23.3.2022.

Den transport som kommunen anordnar startar den 5 september 2022 i Masku, Virmo, Nousis, Reso och Rusko och från och med den 31 oktober 2022 på ön Norrskata i Korpo och i stam-Pargas. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH) ansvarar för det praktiska ordnandet av de transporter som kommunen anordnar.

Avfallshanteringsnämndens uppgift är att fastställa avgifter samt grunder för avgifterna för transport av slam i avfallstaxan så att de kostnader som uppstår vid ordnandet av insamlingen och transporten av slam kan täckas enligt avfallslagen. Transportkostnaderna baseras på resultaten av konkurrensutsättningen av transporter som anordnas av LSJH.

I förslaget finns slamtransportavgifterna och grunder för avgifterna för de nya transporterna som kommunen anordnar. I Pargas stad skulle transportavgifter för slam från slamavskiljare och slutna tankar sättas att vara desamma i hela Pargas stadsområde i samband med ändringen. På motsvarande sätt skulle avgifterna för Masku, Virmo, Nousis, Reso och Rusko sättas till lika i alla kommuner, oavsett kommungränser.

Det är möjligt att allmänt påverka de föreslagna förändringarna av taxan 3.–23.3.2022. Under denna tid kan man lämna in skriftliga åsikter om taxan till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.