Turku Band Festival, som ordnas av Åbo stads ungdomstjänster, kommer återigen att presentera lokalt kunnande i mars genom att för åttonde gången ta åboländska band upp på scener runtom i staden. Till skillnad från förra årets streamade tillställningar kommer evenemanget att återgå till livescenerna nu när coronabegränsningarna lättar.

Turku Band Festivals producent Iida-Sofia Saukkoriipi säger att corona inte har påverkat evenemangets popularitet från bandens synvinkel. Även i år ville fler än 80 band uppträda. 

– Över 50 band valdes ut till programmet. Det är klart att efter coronarestriktionerna och åtgärderna är längtan efter livemusik stor för både publiken och banden, säger Saukkoriipi. 

Förra året streamades Turku Band Festival. 

– Även om förra årets streamade evenemang var en succé och togs emot väl, har vi alla längtat efter livemusik under hela pandemin, säger Saukkoriipi. 

Årets Turku Band Festival skulle ordnas redan i januari, men det beslutades att den skulle skjutas upp på grund av coronabegränsningarna. 

Mångsidig och högkvalitativ bandmusik

Promotor Tomi Arvas säger att evenemanget föddes ur behovet av att visa stadsborna hur mångsidig och högkvalitativ bandmusik det görs i staden. 

– Samtidigt är det också ett evenemang med fokus på att stödja musik som görs i Åbo – det finns aldrig för många uppträdanden. 

Hundratals band har uppträtt på Turku Band Festival under tidigare år och av över 15 000 personer har besökt evenemangen som publik. Förra årets streamade evenemang har visats på Youtube till och med 20 000 gånger. 

Evenemang som ordnas i de ungas konst- och aktivitetshus Vimma har ingen åldersgräns, på andra ställen är åldersgränsen 18 år. Alla evenemang är gratis. 

Turku Band Festival ordnas i enlighet med coronabestämmelserna. Publiken och banden vill garanteras en trygg miljö för att njuta av musiken, så delta inte om du är sjuk eller symtomatisk. Dessutom ska god handhygien och säkerhetsavstånd kommas ihåg. Uppdateringar om Turku Band Festival publiceras på evenemangets Facebook-sida: Turku Band Festival

Hela programmet hittas närmare evenemangsdatumet på evenemangets hemsida: turkubandfestival.fi