”I Åbo har vi visat att när tiderna är svåra förhöjer vi oss snabbt över vardagen och går samman som en stark gemenskap. Ingen tänkbar situation är så illa att vi inte tillsammans skulle överleva den, säger Åbo borgmästarkollegiet i en gemensam skrift som även publicerades i tidningen Turun Sanomat idag.

De senaste åren har varit underliga tider. Undantagssituationer har trängt in på vår vardag - globala coronapandemin som den största och långvarigaste. Hela världen skakades när Ryssland inledde ett obegripligt anfallskrig i Ukraina. Som svar på det meningslösa anfallet har det snabbt vuxit fram en mycket enad motkraft av olika stater, EU och andra överstatliga aktörer och framför allt människor, och vi hoppas att den mångsidiga verksamhet som nu bedrivs påverkar för att lugna ner situationen.

I Åbo har vi visat att när tiderna är svåra höjer vi oss snabbt över vardagen och går samman som en stark gemenskap. Ingen tänkbar situation är så illa att vi tillsammans inte skulle överleva den.

Mer än hundra olika språk talas i Åbo och det finns åbobor från tiotals olika länder. I nuläget är det mycket viktigt att oron och chocken inte utbryter som misstro och gräl bland åbobor. Situationen i Ukraina är inte att skylla på någon som bor i Åbo. Rysslands förkastliga agerande bemöts bäst genom att vara enade och att förfara på ett fredligt sätt.

– Jag åberopar starkt att det inte finns utrymme i Åbo för någon form av rasism eller någon annan ökning av spänningar. Så låt oss ta hand om varandra. Situationen är lika chockerande för alla och orsakar oro och sorg. För många orsakar den även oro för egna nära och kära, bekanta och anhöriga där mitt i kriget, betonar Åbos borgmästare Minna Arve.

I borgmästarkollegiets uttalande står det att vår gemenskap inbjuder alla åbobor att delta.

– Situationen i Ukraina är inte att skylla på att någon bor i Åbo. Rysslands förkastliga agerande bemöts bäst genom att vara enade och beslutsamma och agera målmedvetet och konsekvent, säger Åbos borgmästare Minna Arve, biträdande borgmästare för fostran och undervisning Piia Elo, biträdand borgmästaren för välfärd Elina Rantanen och biträdande borgmästare för stadsmiljö Ville Valkonen.

- Coronarestriktioner lättar nu och våra dagliga liv fortsätter vanligare än på ett tag. Vi träffar varandra, jobbar och använder tjänster. Vi utvecklar nytt, förbereder, kommer överens och besluter. Vi är oerhört stolta över hur åboborna under coronatidens svåra omständigheter har organiserat livet till så bra och funktionellt som den rådande situationen har möjliggjort.

Sedan kriget började i Ukraina har åbobor och andra invånare i regionen agerat snabbt och effektivt för att ge bistånd till ukrainarna genom både organisationer och sin egen verksamhet.

– Nu är det dags för oss att förbereda oss för att fler ukrainare, som flytt från sina hem på grund av kriget, anländer till Åbo. Vi välkomnar och tar hand om dem. Tillsammans, som alltid tidigare.

Nyckelord: