På hösten, den 14 september, blir det 100 år sedan Åbo idrottsnämnd sammanträdde för första gången. I dess ära firar Åbo idrottstjänster och Åbo idrottsnämnd jubileumsår under vilket alla åbobor motioneras.

Den 14 februari inleddes Åbo idrottsnämnds jubileumsår med förnyade Impivaara simhalls 10-årsjubileum. Under våren i maj firas även utebadens öppningsvecka från och med den 16 maj då Kuppis utebad fyller 110 år. Det blir en musikföreställning, en föreställning med simhopp i clowndräkter och en clownhoppskola.

I maj ordnar Åbo idrottsnämnd och Åbo stads idrottstjänster tillsammans med TPS Åbo evenemang som riktar sig till barn och unga. Aktivitetsfyllda klassresedagar motionerar cirka 1 600 elever den 16–19 maj. Grundskolornas fotbollsturnering hålls på vardagarna 27–29 april och 3–6 maj. Paavo Nurmis stadion i Åbo kommer att fyllas med elever som tävlar i stafettlöpningskarnevalen mellan grundskolor den 31 maj. MIHI ungdomsmässan hålls också den 30 september i Kuppis idrottshall.

I september firas jubileumsårets temavecka

Jubileumsåret till ära ordnas en temavecka där jubileumsåret också syns över hela staden. Temaveckan innehåller parkgymnastik, springturer och föreläsningar. Föreläsare från Paavo Nurmi centret föreläser i bibliotekets läsesal för att stödja främjandet av en aktiv livsstil och god hälsa.

Temaveckan kulminerar på Åbodagen den 19 september. På Åbodagen är det värt att åka till utebaden med en vän, eftersom två slipper till Samppalinna utebad för priset av en.

Idrottsanläggningarna och tjänsterna som verkar under Idrottsnämnden erbjuder mångsidiga idrotts- och motionsmöjligheter och -förutsättningar. Nämnden ger bidrag för att stödja idrotts- och motionsföreningarnas verksamhet. Idrottsnämnden beslutar till exempel om avgifter, befrielser och rabatter för motionsplatser och -tjänster samt allmänna principer för schemaläggning. Idrottsnämnden består av 13 ledamöter valda av stadsfullmäktige för sin mandatperiod och lika många personliga suppleanter. Sini Häkkinen verkar som ordförande i idrottsnämnden 2021–2025.

Följ webbplatsen Turku.fi/sv och Turkuliikkeelle Facebook- och Instagram-kontona där det meddelas om jubileumsårets kommande evenemang.

Jubileumsårets kommande evenemang:

  • Kuppis utebad 110 år och öppningsvecka för utebaden 16–22.5.
  • Evenemang för barn och ungdomar av TPS Åbo, Åbo idrottsnämnd och Åbo stads idrottstjänster:
    • Grundskolornas fotbollsturnering 27–29.4. och 3–6.5.
    • Aktivitetsfyllda klassresedagar 16–19.5.
    • Grundskolornas stafettlöpningskarneval på Paavo Nurmis stadion 31.5.
  • Idrottsnämnden 100 år-temaveckan 12–19.9.
  • MIHI-mässan i Kuppis idrottshall 30.9.
  • Impivaara simhall Aleksis Kivi-dagen 10.10.