Åbo yrkesinstitut kommer att diversifiera sin social- och hälsovårdsutbildning genom att erbjuda studerande möjlighet att avlägga studier på yrkeshögskolenivå redan på andra stadiet. Studiehelheten, som utvecklats i samarbete med Åbo yrkeshögskola, gynnar studerande i fortsatta studier och påskyndar examen.

Social- och hälsovårdsstuderande, som börjar sina studier vid Åbo yrkesinstitut (TAI) hösten 2022, får möjlighet att utöka sitt kunnande vid sidan av sin grundexamen med studier på Åbo yrkeshögskola. I samarbete mellan TAI och Åbo yrkeshögskola har det utvecklats en helhet för yrkeshögskoleleden, där de genomförda studierna kan ingå i yrkeshögskoleexamen när den studerande fortsätter sina studier. Ansökan till höstens studier inom YH-leden sker med motivationsbrev. De som är intresserade av studierna kommer att intervjuas och de studerande som väljs till YH-leden bildar en separat grupp.

Syftet är att uppmuntra studerande att fortsätta sina studier inom sitt valda område och att främja engagemanget i social- och hälsovårdsbranschen.

Längs individuella stigar till arbetslivet eller fortsatta studier

Målet med yrkesutbildningen är att vara en för alla öppen väg till arbetslivet eller fortsatt utbildning. Studieutbudet utvecklas genom att skapa individuella stigar. 

– Hälso- och sjukvårdsstudiernas yrkeshögskoleled är en led för de elever som har som mål att studera på yrkeshögskola, säger utbildningschef Kalle Ojanen.

– Vi vill vara banbrytare i utvecklingen av nya studievägar i Finland. Båda utbildningsanordnarna kommer att dra nytta av detta utvecklingsarbete. Alla är vinnare – framför allt eleverna, fortsätter Ojanen.

En utsiktsplats för högskolestudier

Social- och hälsovårdsstudierna innehåller mångformigt kontaktundervisning och -handledning, e-lärande och självständiga studier. Kontaktundervisning och -handledning sker främst vid Åbo yrkesinstitut, men en del av lektionerna hålls i Åbo yrkeshögskolas ICT-hus.

Studierna, som omfattar 35 studiepoäng, ger yrkesskolans studerande en utsiktsplats för yrkeshögskolestudier. De ökar medvetenheten om vad studierna kräver, förbättrar beredskapen för eventuella framtida högskolestudier och påskyndar examen efter att den studerande sökt sig till yrkeshögskolestudier.

– Studerande vid Åbo yrkesinstitut har redan i flera år genomfört snävare studier med liknande syfte vid Åbo yrkeshögskola än vad YH -leden erbjuder. Vi är mycket stolta över utökningen av samarbetet och för vår del välkomnar vi yrkesinstitutets ledstuderande varmt, säger utbildnings- och forskningschef vid Åbo yrkeshögskola Camilla Laaksonen.

Den pedagogiska utgångspunkten för social- och hälsovårdsbranschens ledstudier har utvecklats som en del av Rätt att kunna-utvecklingsprogrammets Polkuja-projekt (Utbildningsstyrelsen, 2021–2022). Utvecklingsprogrammet Rätt att kunna, som förbättrar kvaliteten och jämlikheten i yrkesutbildningen, syftar till att för sin del bidra till att alla studerande i yrkesutbildningen får robusta yrkeskunskaper och goda grundläggande färdigheter för arbete, liv och livslångt lärande. Syftet med att stärka beredskapen för fortsatta studier är att stärka lika möjligheter för studerande att avlägga en högskoleexamen efter en grundläggande yrkesexamen.

Se ledstudiernas introduktionsvideo (på finska):