Internationella vattendagen firas tisdagen den 22 mars 2022. Dess tema är världens minskande rena vattenresurser, allt från konsumtion av dricksvatten till rening av hushållsvatten och skydd av vatten. UNESCO tilldelade Åbo i december 2021 erkännandet för det renaste dricksvattnet i världen. På Dubais internationella världsutställning berättar Aki Artimo, verkställande direktör för vattenbolaget Turun Seudun Vesi Oy, om en annan innovation från Åboregionen: produktionen av konstgjort grundvatten i Virttaankangas.

Artimo har bjudits in i paneldiskussionen vid världsutställningen i Dubai Expo 2020 som kommer att inkludera Estlands miljöminister Erki Savisaar, Dr Rayja Kadiyala, Vice President, Global Market Director (Jacobs) samt Dr Markus Lade, General Manager Water & Wastewaters (Siemens).

Åbo stad och dess företag arbetar aktivt med regionens invånare och företag för att producera högkvalitativt dricksvatten och rena avloppsvattnet från regionens 300 000 invånare och värnar även om att förbättra renheten i Skärgårdshavet och hela Östersjön. Expertisen exporteras också aktivt till världen.

– Vattenkompetens är mycket efterfrågat i världen för tillfället. Både bristen på rent hushållsvatten och de problem som är förknippade med det, samt de utmaningar angående rening av avloppsvatten som hotar haven och andra vattendrag skapar behov av en storskalig förstärkning av vattenkompetensen världen över, säger Artimo.

– I Åbo och Finland är vi i den lyckliga positionen att vi kan dricka rent kranvatten. Många av världens människor har för närvarande inte möjlighet att göra det. Vi vill dela med oss av Åbos vattenkompetens och vara delaktiga i förbättrandet av de globala vattenresurserna, fortsätter Artimo.

Åbo planerar att vara kolneutral då staden fyller 800 år 2029 och klimatpositiv därefter. Kontinuerlig utveckling av vattenkompetens är en del av denna ambitiösa plan.

 

Vattenkompetens i världsklass hittas i Åboregionen

Turun Seudun Vesi Oy och Turun seudun puhdistamo Oy producerar moderna, optimerade och klimatvänliga vattentjänster till Åboregionen. Turun Seudun Vesi Oy producerar hushållsvatten av hög kvalité för kommunerna i Åboregionen vid Finlands största konstgjorda grundvattenanläggning i Virttaankangas. Artificiell grundvattenproduktion är både effektivt och ekologiskt och efterliknar den naturliga grundvattenprocessen. Inget vatten går till spillo i produktionen.

Reningsverket i Åboregionen Turun seudun puhdistamo Oy är ett av de främsta reningsverken för avloppsvatten i Finland och även i världen när det gäller reningsresultat och effektivitet. Förutom behandling och rening av avloppsvatten utnyttjar anläggningen tillsammans med sina samarbetspartners även det slam som uppstår under reningsprocessen som energi och näringsämne. Dessutom används avloppsvattnets spillvärme för områdets fjärrvärme och kylning.

– Verksamheten vid Kakolabackens reningsverk bidrar till förverkligandet av FN:s mål för hållbar utveckling. Reningsverkshelheten, inklusive värmeproduktion och utnyttjande av slam, producerar cirka tio gånger mer energi än den förbrukar. Dessutom är reningsverkshelhetens koldioxidavtryck negativt vilket är bättre än kolneutralt. Och det bästa av allt är att reningen av avloppsvatten i Åboregionen är av mycket hög standard, vilket främjar hela Östersjöns välmående, säger verkställande direktören för Turun seudun puhdistamo Oy Mirva Levomäki.

Invånarna i Åboregionen har också tagits med i främjandet av hållbar vattenproduktion och rening genom olika kampanjer. Åbos vattenlösningar kan enkelt utökas till andra städer över hela världen och de bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser, förbättra energieffektiviteten och öka tillgången till grundvatten.

Mera: