Åbo läskunnighetprojekt, Åbo stadsbiblioteks barnavdelning Saga och Åboförfattaren Eva Höglund ordnar ett spännande bokäventyr, Kompisdeckarna-bokorientering, 4–30.4.2022 runtom i Åbo och på nätet. Orienteringen lanseras under Läsveckan 2022.

 

 

Kompisdeckarna-bokorienteringen baserar sig på detektivromanen Kompisdeckarna löser paketmysteriet (2020) av författaren Eva Höglund. Boken i likhet med bokorienteringen utspelar sig i Åbo. Bokorienteringen är öppen för alla, men den är speciellt riktad till bokens målgrupp, d.v.s. barn och unga mellan 9–12 år.

– I min bok om kompisdeckarna hittar fyra kompisar mystiska paket när de rör sig i Åbo. Det blir början på ett äventyr där de måste agera detektiver och jaga skurkar för att lösa paketmysteriet. Jag är väldigt glad över att få vara med och planera en bokorientering som går i spåren av mina kompisdeckare. Speciellt givande är det att få samarbeta med viktiga aktörer så som Åbo stadsbibliotek och Åbo stads läskoordinator. De gör ett så viktigt arbete för att främja läsning. Jag hoppas att barn och barnfamiljer har roligt och spännande på bokorienteringen och jag kan avslöja att följande bok i kompisdeckarserien är på kommande i år, berättar författaren Eva Höglund.

Orienteringen består av åtta kontroller, som i sin tur innehåller citat ur boken samt olika funktionella uppgifter som säkert väcker intresse hos alla äventyrslystna detektiver!

– Citaten utspelar sig i närheten av varje kontroll: orienteringen ger en klar och tydlig bild av handlingen och miljön i boken! Uppgifterna kan göras även utan att ha läst boken på förhand. Vi hoppas förstås att orienteringen inspirerar till att läsa såväl den förhandenvarande fantastiska äventyrsromanen av Eva som i allmänhet, säger Henrik Hurme, Åbo stads läskoordinator.

Orienteringen i sin helhet finns också på webben så att man kan äventyra runtom i Åbo och vara en riktig kompisdetektiv oavsett plats och tid! Uppgifterna är även översatta till finska.

Kontrollerna för Kompisdeckarna-bokorientering:

  • Åbo slott/vid slottsporten
  • Barkerparkens lekplats
  • Idrottsparken/Paavo Nurmis alle
  • Biologiska museet
  • Samppalinnaparkens lekplats
  • Vårdbergsparken/Åbo Sommarteater
  • Åbo stadsbibliotek/barnavdelning Saga
  • Kuppisparken/Äventyrsparken

– Vi är alltid upprymda över möjligheten att samarbeta med olika aktörer, och speciellt kul blir det om vi får självaste författaren med i planeringen och genomförandet av olika jippon. Läsinspirering är en av våra viktigaste uppgifter här på barnavdelningen, och jag tror bokorienteringen kommer att locka till sig både vana läsare och icke-läsare tack vare den funktionella aspekten och bron till berättelsernas värld. Deckar- och spänningstemat är dessutom en tidlös favorit bland barn och unga, och de bekanta händelseplatserna kommer säkert att intressera många, berättar bibliotekarien Riitta Taara från Åbo stadsbiblioteks barnavdelning Saga.

Nyckelord: