Från och med april testas en ny försäljnings- och distributionskanal för närproducerade produkter i Åbos stadsmiljö. Verksamheten vid Laari Närmatspunkten inleds på Trätorget.

Företag som deltar i lanseringen: Nurmen Puutarha, Vallan Maukas Oy, Mikkolan tila, Edustus Peltoset Oy / Livonsaaren Leipomo, Heikkilän tila, Kallelan Luomutila, Vihreä Härkä, Patakani Oy, AbiCoffee, MinBy, Villilän Mehiläistarhat, Hunajakeiju Oy, POPS!OY, Heli’s Highland och Arne Puttaa.

I Egentliga Finland finns läckra lokalt producerade produkter, allt från artesanbröd till ekologisk honung och vegetabiliska proteiner till kaninkött. Laari Närmatspunkten, som öppnar under påsken, gör det enkelt att få tag på dessa och många andra produkter i Åbos stadskärna.

De första beställningarna kan göras i webbutiken 7 april 2022, och man hinner till exempel hämta inköpen 14 april 2022 lagom till påskbordet. Den obemannade avhämtningspunkten med smartlås betjänar på Trätorget fram till slutet av september, varefter konceptet också testas på en annan plats.

– För att främja ett hållbart lokalt livsmedelssystem krävs nya och kreativa verksamhetssätt. Livsmedelsproduktionens svaga lönsamhet framhäver behovet av förändring. Laaris koncept är ett svar på den lokala utvecklingen av ett lokalt hållbart livsmedelssystem, berättar projektchef Johanna Mattila vid Brahe-centret vid Åbo universitet.

Laari gör det enkelt och flexibelt att köpa närproducerad mat och erbjuder en transparent kedja från åkern till matbordet. Samtidigt blir de små lokala livsmedelsföretagens försäljnings- och distributionsnätverk mångsidigare och gör det smidigt att testa nya produkter och snabbt få respons från kunderna.

Flera närmatsproducenter och -företag i regionen har deltagit i försöket och utifrån deras respons har det funnits behov av ett direktförsäljningssätt som Laari

– Jag gick med i Laaris verksamhet eftersom den nya flexibla försäljningskanalen gör det möjligt att nå nya kunder och ger små företag extra synlighet, säger Peppi Laine från Mikkolan tila.

– Under försöket utvecklas både Laaris verksamhetsmodell och urvalet utifrån användarnas respons. Utbudet av närproducerade produkter kommer också att variera enligt säsong och kundernas önskemål. Senare kompletteras utbudet med temabaserade matevenemang och matupplevelsetjänster som utvecklats tillsammans med företagen, tipsar projektchef Ira Lahovuo från Åbo stad.

Pilotprojektet med Laari Närmatspunkten genomförs av Åbo universitets Brahe-center och Åbo stads gemensamma upplevelseprojekt Food Hub, som har fått finansiering från EU:s regionala utvecklingsfond. Laaris pilotprojekt fortsätter som en del av projektet till augusti 2023, varefter målet är att Laaris verksamhet fortsätter av lokala företag.

Bekanta dig med Laari Närmatspunkten

laari_logot.png