Konstens hus inbjuder alla att fira invigningen den 14 maj från klockan 10. Den konstfyllda dagen inkluderar ett rikt kulturutbud och Taidekahvit-samarbetsnätverkets konstfestival Vallaton KUMOUS. Dessutom innehåller programmet guidade visningar i huset.

Konstens hus har hittat sitt hem i Rettigs gamla fastighet på Nunnegatan 4. Åbo stad köpte fastigheten för att säkra och förbättra verksamhetsvillkoren för konst och de kreativa branscherna. Samtidigt ansågs de möjligheter huset erbjuder för att stödja åbobornas välbefinnande och områdets livskraft som lika viktiga.

– Konstens hus invigningsdag är en riktig festdag för konstnärer och kulturorganisationer, men också för alla åbobor och besökare i vår stad. Allteftersom huset utvecklas kommer den att tillföra en helt ny typ av verksamhet och välbehövligt extra liv till Gamla Salutorgets omgivning. Huset, som ska bli så öppet som möjligt, ger oss alla inspirerande möjligheter att uppleva och göra konst och föra dialog med husets aktörer, säger borgmästare Minna Arve.

Här startar det!

På öppningsdagen den 14 maj klockan 10 öppnas dörrarna till Konstens hus huvudbyggnad för allmänheten, då dagevenemanget Vallaton, som anordnas av Taidekahvit-nätverket av Åbo konst- och kulturaktörer, startar i evenemangslokalerna på andra våningen. Under dagens evenemang kan besökare delta i verkstäder, lära känna de som är verksamma i Taidekahvit och se små föreställningar. Det kommer också att finnas föreställningar som passar hela familjen, så som Nurinpäin-kollektivets Feernas cirkus och hjälten till alla styggisar prinsessan Pikkiriikki, som kommer att hålla ett möte tillsammans med sina vänner för fansen. Dagsevenemanget Vallaton och dess fortsättning, kvällsklubben KUMOUS, är en riktig upptäcktsresa till Åbos konstscen. Barockmusik, scenpoesi, dockteater, dans och många andra konstformer finns tillgängliga.

Invigningstalen hörs klockan 12 efter vilka Åbo filharmoniska orkesters stråkkvintett spelar musik som kan avnjutas vid innergårdens scen från klockan 13. Efter Filharmonikerna står banden Turku Rock Academy och Vilperi x Rock Skolan på scenen resten av dagen, fram till 18.30.

Under dagen kommer det också att finnas en möjlighet att delta i ett samhällskonstverk med anknytning till Åbo stads Kulturlöfte. Samhällskonstverket leds av arbetsgruppen Kiskokamut.

Besökare kan bekanta sig med de första konstnärerna som etablerat sig i huset och deras arbetsutrymmen i Finlands Konstnärsgillet Ateljéstiftelses lokaler på tredje och fjärde våningen.

Invigningen av Konstens hus är ett evenemang öppet för alla fram till klockan sex på kvällen, varefter kvällsklubben KUMOUS fortsätter att fira fram till midnatt.

Invigningen av Konstens hus är samtidigt en del av invigningen av Gamla Åbos sommarsäsong som hålls 13–14 maj. Aktörerna i området välkomnar alla att hitta nya upplevelser och njuta av det mångsidiga innehållet. Fredagen den 13 maj öppnar också Domkyrkans uteservering för sommaren.

Mer detaljerad information om Konstens hus invigningsprogram finns på turku.fi/sv/konstens-hus och taidekahvit.fi.

Nyckelord: