Den nya svenskspråkiga ungdomsgården öppnade i mars på Humlegårdsgatan 7. Sedan dess har den ljusa lokalen med stora fönster ut mot gatan hunnit få stamkunder, nya programidéer och ett namn! Bland många namnförslag var det Pastell som fick flest röster.

– Det bästa med Pastell är att det är fint inrett och de trevliga ledarna, säger Julia Jerumanis, 13 år. 

Andra gillar speciellt att spela biljard eller att samlas kring ett brädspel. 

De föräldrar som tittat in med sina barn har gett positiv feedback. Det som oftast nämns är att Pastell är en lugn plats mitt i stan där man kan vara sig själv både på egen hand, med kompisar och tillsammans med ledarna. 

– Det är överraskande att så många uppskattar just lugnet hos oss, säger ledarna Ida Kallström och Pirjo Nylund

Julia Jerumanis gillar de trevliga ledarna på Pastell.

Två eller flera ledare finns alltid på plats för att ta fram mellanmål, vara sällskap eller hjälpa med något praktiskt. Kallström och Nylund konstaterar också att det är viktigt med en svenskspråkig ungdomsgård, kulturen och jargongen är ändå så olika på svenska jämfört med finska, men att alla är välkomna in oberoende av modersmål.
 
Under den första våren har måndagar och fredagar kl. 14–16 varit bokat speciellt för 9-12-åringar, medan 13-17-åringar har haft sina egna tider kl. 16–20 på måndagar, tisdagar och fredagar.

På onsdagar kl. 15–16 har det handlat om allt från att kocka tillsammans eller göra utflykter. På önskelistan för onsdagarna finns bl.a. bowling, minigolf och picknick.

Närmare info om sommarens öppethållningstider och program skickas ut via Wilma, kolla också ungdomsgarden_pastell på Instagram

Den avgiftsfria verksamheten utvecklas hela tiden på basis av barnens och ungdomarnas egna önskemål, hör gärna av dig!
 
Text: Anna Edgren
Bilder: Ida Kallström

Artikeln har publicerats i Åboposten 2/2022.