Kultur- och konstveckan för 0–2-åringar är tillbaka 30.5–3.6.2022 efter pandemipausen. I år kittlas alla sinnen på Åbo huvudbibliotek, i stadens konstmuseum WAM och på Åbo stadsteater. Den tvåspråkiga Babyveckan bjuder på ett brett utbud av kultur- och konstprogram för småttingar i vuxensällskap.

Kultur- och konstveckan för 0–2-åringar är tillbaka 30.5–3.6.2022 efter pandemipausen. I år kittlas alla sinnen på Åbo huvudbibliotek, i stadens konstmuseum WAM och på Åbo stadsteater.

Den tvåspråkiga Babyveckan bjuder på ett brett utbud av kultur- och konstprogram för småttingar i vuxensällskap.

– Det är fint att för fjortonde året bjuda på kultur- och konstupplevelser för de allra minsta, konstaterar kulturkoordinator Anna Edgren från arrangörshåll. Hon lyfter speciellt fram de svenskspråkiga babypoesistunderna kl. 11 på tisdag och fredag samt fredagens babyteaterupplevelser, de är språklösa som mycket annat av programmet.

Hela programmet hittas i Åbo stads evenemangskalender på sökordet Babyveckan, där finns också länk till kort anmälningsblankett för de program som har förhandsanmälan.

Babycirkus, färgbad och mjukisbassänger

Babycirkusverkstäderna som inleder varje dag i huvudbibliotekets Studio passar för 4–12 månader gamla deltagare som kan bära upp huvudet. Programmet fokuserar på barnets och förälderns närhet och interaktion. Ta på dig bekväma mjuka kläder, och en mjuk matta om du vill. Varje cirkusverkstad under Babyveckan har plats för 16 bebisar med förälder, platserna fylls enligt inkomna förhandsanmälningar.

I studion kan bebisarna med vuxna också vila sig mellan programmen i studions mjukisbassänger.

WAM välkomnar småttingar med familjer på onsdag, torsdag och fredag kl. 10.30 och 13.00. De små museibesökarna med föräldrar får bekanta sig med Antti Laitinens aktuella ljusa och naturfokuserande utställning, till sist kan man också delta i en verkstad där de små händerna får måla med bär och fruktsåser. Instruktionsspråket är finska, men alla målarsugna är hjärtligt välkomna med.

På torsdag fylls huvudbibliotekets innergård av såpbubblor, gatukritor och graffitivägg, kom och ha kul utomhus. Fredagens teaterföreställningar Lilla Larven med sin lugna, färggranna och visuellt generösa värld berättar om en puppas väg till fjäril, en del av de små deltagarna lindas själva i början till små puppor.

Välkommen att njuta av babyvänlig kultur och konst! Babyveckan arrangeras sedan starten år 2009 av Åbo stad, servicehelheten för fritid. Programmen är avgiftsfria.