Åbo förkunnar Havsfreden för den kommande båtsäsongen till alla finska vatten. PAX NAVIS evenemanget, som ordnas för alla havets vänner, hålls på den internationella världshavsdagen. Evenemanget kompletteras med städtalkon för stränder den 6.–12.6.
PAX NAVIS 2022 -logossa on kyyhky ja purjeita.

PAX NAVIS 2022

Åbo båtvarv i Runsala ons 8.6 kl. 17.45–18.45.

Program och tilläggsuppgifter: paxnavis.fi

Sänd dina egna havsfredsönskningar senast 8.6 via hashtagen #paxnavis på Facebook, Instagram eller Twitter och du deltar i lotteriet.

PAX NAVIS är ett maritimt, avslappnat och informativt evenemang som strävar efter att främja skyddandet av Östersjön och en trygg båtkultur. Evenemangets namn, PAX NAVIS, är latin och hänvisar till fred och båtliv.

-  Evenemangets idé kom från en privatperson och det ordnas nu redan för sjätte gången. För ordnandet av evenemanget svarar Åbo stads Östersjöutmaning, församlingen Turun Mikaelinseurakunta och Åbo båtvarv i Runsala. Målet är att starta en tradition om båtfolkets sammankomster som man kan delta på havet eller från land, och som kan omfamnas av andra, säger Tove Holm som är ansvarig för arrangemanget.

Evenemanget kommer att hållas på Åbo båtvarv i Runsala onsdagen den 8.6. klockan 17.45–18.45. Havsfreden utlyses kl. 18. Den läses på finska och svenska av Jouni Lehikoinen från församlingen Turun Mikaelinseurakunta och Jaakko Laasio från Sjömanskyrkan. Dessutom innehåller programmet musikframträdanden och presentationer av partners.

Städtalkon för stränder som gåva till Åland

Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. PAX NAVIS –evenemanget firar Ålands jubileum genom att utmana alla att städa stränder och natur. Att delta i arbetet är vår gemensamma gåva till Åland och Skärgårdshavets framtid.

Du kan delta i städevenemanget 6-12 juni 2022. Arrangörerna av PAX NAVIS-evenemanget kommer att erbjuda kaka med kaffe på Åbo båtvarv i Runsala de första 50 deltagarna i städtalkot den 8.6 klockan 12-18.

Städtalkot är nyttomotion som lämnar gott humör.

- Städtalkot passar perfekt till exempel som en del av programmet för en dag för hälsofrämjande på arbetsplatsen (s.k. TYKY verksamhet). Det är nyttomotion som lämnar gott humör. Och i slutet av dagen kan man stanna för att följa programmet för utlysningen av havsfreden, tipsar Tove Holm.

Du kan markera ditt eget städtalko på kartan, med miljöorganisationen Håll Skärgården Ren:s Snygg Beach applikation. Med appen rapporterar man även insamlat skräp. Med hjälp av skräprapportering går det att förebygga problemet med nedskräpning av vattendrag redan från början. Den kostnadsfria Snygg Beach -appen finns tillgänglig för nedladdning från Google Play Store eller App Store.

Du kan också delta via social media

Maritima stämningar kan också delas via sociala medierna. Sina egna havsfredsönskningar kan man sända via hashtagen #paxnavis som texter, bilder eller videon antingen på Facebook, Instagram eller Twitter. Priser som kompanjonerna har skänkt lottas ut bland alla som deltagit via sociala medierna under 1.5-8.6. 

Evenemangets kompanjoner år 2022 är Helsingfors stad, Viking Line, Silja Line, Åbo hamn, Segelfartygsstiftelsen i Finland, Entreprenörer i Runsala, Kajahdus Ab, Archipelago Sea Jazz, Finlands Sjömanskyrka, Håll Skärgården Ren rf, Stiftelsen Aurajokisäätiö, Airisto Segelsällskap i Åbo, Sirokoru, Rotarydistrikt D1410, Paavo Nurmi Games, Egentliga Finlands Närings- trafik- och miljöcentral, Åboregionens dykare, Föreningen Suomen Sukellushistoriallinen yhdistys, Pilvilinna mediahouse, HUB Turku, Buster, Egentliga-Finlands Båtpoliser, Egentliga-Finlands sjöräddning, Gränsbevakningsväsendet, Föreningen Suomen Nuorisopurjehtijat rf, Scoutkåren Meripartio Mikaelin Siniset och Turun Naispoliisilaulajat.

Utlysningen av havsfreden, PAX NAVIS, förkunnades första gången i Åbo 2017. Syftet med det årliga evenemanget är att främja skyddet av Östersjön och en ansvarsfull och säker båtkultur. Utlysningen av havsfreden med dess mål kan också kopieras till andra städer. Utlysningen är gemensam, som Östersjön.